Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Hala Matache – demolată. Avizul de demolare este în continuare inexistent!

Ultima oră: plângere penală împotriva primarului și ministrului patrimoniului

26 March 2013 · 11:50 · Ştiri · 4 comentarii ·

Irina Zamfirescu, Active Watch, a declarat pentru ziarul Bursa: “Cu ocazia dezbaterii [pentru PUZ-ul Matache], am aflat că nu există un aviz al Ministerului Culturii pentru demolarea Halei. Ceea ce are primăria este un aviz pentru reconstruirea monumentului în spatele locaţiei unde este acum clădirea. Nu ni s-a răspuns la întrebările pe această temă şi nici nu am fost lăsaţi să fotografiem avizul”.  articolul din Bursa, 26.03.2013, aici.

Ultima oră:

Mai multe asociatii au depus o plagere penala impotriva celor care au distrus Hala Matache Macelarul.
Anuntul din Facebook subsumeaza intr-o singura fraza motivele si importanta acestei actiuni: “Noi stim ca demolarea Halei Matache a fost ilegala. Am facut o plangere penala impotriva responsabililor. Si nu pentru ca suntem ‘procesomani’, ci pentru ca sunt ei penali!”.

Continutul plangerii penale poate fi citit la Active Watch: Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Plangerea cere urmarirea penala a urmatoarelor persoane:

 • primarul Sorin Oprescu,
 • arhitectul sef Gheorghe Patrascu,
 • secretarul general al primariei Tudor Toma,
 • ministrul culturii Daniel Barbu,
 • secretarul de stat Radu Boroianu si
 • Mariu Damian, director in ministerul culturii,

pentru savarsirea infractiunilor de distrugere a monumentului istoric Hala Matache Macelaru, prevazuta de articolul 360 a codului penal si abuz in serviciu, prevazuta de articolul 248 al codului penal.

Petiția explică limpede și fără echivoc situația de fapt

Hala Matache Macelarul a fost demolata cu scopul grabirii executarii proiectului Diametralei Nord-Sud.  Realizarea Diametralei a fost stabilita printr-o hotarare a consiliului municipal in 2006, dar a fost anulata de justitie, pentru aspecte de ilegalitate in 2011. Baza legala a proiectului diametralei este practic inexistenta in acest moment. Autorizatia de executare a proiectului Diametralei a fost si ea suspendata de justitie, in 2011.

Astfel, autorizatia de demolare (“stramutare”) a halei Matache a fost emisa in baza unor hotarari si proiecte anulate deja de doi ani de justitie, e deci ilegala.

Încălcarea legii monumentelor istorice

In plus, autorizatia de demolare a Halei Matache a fost emisa cu incalcarea legii monumentelor istorice, care stabileste clar ca un monument istoric ca Hala Matache nu poate fi demolat decat in doua cazuri:

 • pentru protejarea monumentului
 • in situatii extreme

Insa niciuna din aceste doua situatii nu e indeplinita, caci Hala Matache a fost mutata pentru a face loc unei sosele, nu pentru a fi protejata. Deasemenea, nu avem de-a face cu o situatie extrema: Hala Matache era intr-o stare de functionare foarte buna, inainte de a fi lasata in mod voit prada ruinarii (2011-2013), de catre noul proprietar (Primaria Bucuresti, din 2010). Deasemenea, necesitatea noii sosele nu prezinta un caz extrem, deoarece ea putea fi realizata cu usurinta fara a demola Hala Matache, asa cum a acceptat chiar primaria capitalei in anul 2011, in comunicatul comun cu ministerul dezvoltarii (august 2011).

Încălcarea convenției europene de la Granada

Un alt cap de acuzare il constituie nerespectarea Conventiei de la Granada, lege europeana adoptata de Romania in 1997, si care interzice deplasarea unui monument protejat prin lege.

Eufemismul “strămutare” versus demolarea reală

Autorizatia de “stramutare” emisa de primarie e falsa, pentru ca avem de fapt de-a face cu o demolare si reconstruire. Eufemismele “stramutare” si “dezmembrare” sunt incorecte, pentru ca in realitate doar acoperisul a fost dezmembrat, iar restul cladirii a fost demolata, urmand, teoretic si incert, o reconstructie a ei la un moment si pe un loc care nu sunt stabilite clar.

Acțiuni ilicite ale funcționarilor statului, pentru obținerea pe șest a autorizațiilor necesare demolării Halei Matache

Pentru a demola Hala Matache, primaria avea nevoie de acordul comisiei nationale a monumentelor istorice. Radu Boroianu, secretar de stat in ministerul culturii, a introdus subiectul Halei Matache pe ordinea de zi a comisiei fara ca membrii comisiei sa fi fost instiintati in prealabil, astfel ca nu toti membrii au fost prezenti la discutie, si s-a putut lua o decizie fara vocile critice din comisie, despre care se stia ca s-ar fi opus demolarii. Aceste fapte constituie si ele incalcari ale legii si ale regulamentului de functionare a comisiei monumentelor.

Ministrul patrimoniului național, Daniel Barbu, demolează patrimoniul național

Deși cunoșteau ilegalitatea situatiei si li s-a solicitat revocarea avizelor si aprobarilor care permiteau demolarea Halei Matache, urmatorii functionari publici au actionat cu rea credinta, nu au revocat avizele, sau au semnat in continuare acte care au dus la demolarea halei:

 • ministrul culturii Daniel Barbu
 • functionarii ministerului culturii, Radu Boroianu, Marius Damian
 • primarul Sorin Oprescu,
 • functionarii primariei, Gheorghe Petrascu si Tudor Toma.

***

etichete:

4 comentarii până acum ↓

 • Razvan

  Cum se poate initia demiterea primarului?

  • admin

   draga Razvan, am postat un update la articol, in care vei putea citi si un raspuns la intrebarea ta – articolul vorbeste despre o posibila inculpare (nu doar demitere!) a primarului. Exista toate temeiurile legale.

 • aur52

  Din pacate,primarul Chiliman este in pozitia in care se pisa pe toti(si pe cei care scriu si pe cei care citesc si pe cei care vorbesc) carora nu le convine ce face el si oamenii lui.

 • Claudia

  Am sofat azi pe Buzesti-Berzei
  Stiti ce stare e? E ca in prezenta unui inger mort, omorat de tradare. Miroase a pene arse. Si e foarte trist sa constati ca ai cu cineva ceva ireconciliabil, chiar daca acel “cineva” e un grup de ucigasi.

scrie un comentariu (vezi condiţii)