Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Pro Patrimonio solicită organizarea unei dezbateri reale cu privire la demolarea Halei

14 March 2013 · 20:25 · Ştiri · 2 comentarii ·

FUNDAŢIA PRO PATRIMONIO

Către primarul Sorin Oprescu, Primăria Municipiului București

“Așa cum se afirmă și în Raportul de informare și consultare publică, problemele principale sunt: ne-sustenabilitatea proiectului, consecințe grave asupra patrimoniului și zonelor protejate, creșterea traficului auto în detrimentul calității vieții și a unui mediu sănătos, alegerea soluțiilor mai costisitoare și ignorarea celor avantajoase financiar. Din același raport reiese că aceste probleme nu au fost soluționate:

- Reconstrucția unor clădiri demolate ilegal nu echivalează cu protecția patrimoniului și nici organizarea unui concurs de arhitectură pentru stabilirea amplasamentului pentru reconstrucția unei clădiri. Protecția patrimoniului începe cu păstrarea Halei Matache pe amplasament pentru care s-a dovedit că există soluții tehnice, mult mai economice decât demolarea și reconstrucția, și care permite realizarea străzii lărgite.

- Nu există nici o analiză de sustenabilitate

- Nu este prezentat calculul economic care justifică varianta propusă

- Străpungerea pentru prelungirea bd. Gării a fost transformată într-o parcare cu 17 locuri, ceea ce nu justifică demolările și expropierile și nu ajută în nici un caz la îmbunătățirea relației orașului cu Gara de Nord.

- Comunicarea cu locuitorii din zonă a fost complet neglijată – în raport este trecut „nu e cazul” la Localizarea rezidenților, proprietarilor și părților interesate care au primit buletine informative, precum și la înștiințările prin poștă. Limitarea informării și a dezbaterilor strict la mediul online este discriminatorie.

Vă solicităm organizarea unei dezbateri reale pe baza acestor probleme nesoluționate, într-o sală cu capacitate suficientă pentru a nu fi respinși cetățenii pe motiv că nu e loc (așa cum procedați la sediul PMB), cu un moderator imparțial, cu înregistrarea discuției. Discuția trebuie să se încheie cu o rezoluție agreată de toate părțile și care să fie respectată de către administrație. Fără acest acord, dezbatere este doar o formalitate sterilă.

Fundaţia Propatrimonio
Preşedinte executiv
Arhitect Şerban Sturdza”

documentatie: raspunsul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, la petitia Ordinului Arhitectilor, din 8.11.2012 (fișier PDF)

etichete:

2 comentarii până acum ↓

  • Ravel

    Ce soi de site sunteti?
    Se darama in clipa asta si voi nu spuneti nimic?

  • MG

    Stimate Ravel,
    Va multumim pentru acest comentariu care ne-a permis sa aflam, in miez de noapte, ce se intimpla cu Hala Matache. Va multumim pentru ca va pasa si pentru ca actionati impotriva distrugerii patrimoniului si a memoriei.

scrie un comentariu (vezi condiţii)