Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Ministerul Culturii îşi dărâmă patrimoniul

27 February 2013 · 19:42 · Ştiri · niciun comentariu ·

Prostia şi lăcomia ne costă pe toţi.

Hala Matache a primit aviz pentru mutare, prin demolare, la un cost mai mare decât ar implica renovarea ei, şi fără nici un beneficiu.

În timp ce ţineau o conferinţă de presă în încercarea de a opri distrugerea inutilă şi costisitoare a unui monument istoric, apărătorii Halei Matache au primit vestea că Ministerul Culturii i-a semnat actul de condamnare.

Nici un ministru al Culturii din câţi s-au perindat în ultimii 3 ani nu a îndrăznit să se asocieze cu acest gest, pe cât de  brutal, pe atât de ne-necesar. „Ministrul Barbu ar fi putut să clarifice un lucru evident – drumul poate fi deschis şi cu Hala pe loc“, a declarat astăzi Şerban Sturdza, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, la conferinţa de presă intitulată Prostia şi lăcomia ne costă pe toţi.

Participanţii la evenimentul moderat de Mircea Toma – Şerban Sturdza (OAR şi ProPatrimonio), Nicuşor Dan (Salvaţi Bucureştiul), Irina Zamfirescu (ActiveWatch), Stelian Tănase şi Liviu Mihaiu (jurnalişti) au demonstrat, cu cifre şi cu un model video, nu doar că drumul dorit de Primărie încape pe lângă Hală, dar şi că păstrarea ei ar fi cu 600.000 de Euro mai ieftină decât mutarea, care ar costa 1.415.000 de euro. Mai mult, dacă se intervenea acum trei ani, când a început încleştarea, monumentul ar fi putut fi renovat cu numai o câtime din această sumă, cu 70.000 de euro. Soluţia de menţinere pe locaţia iniţială a fost realizată de Arhitecţii Voluntari, care nu rumăresc nici un beneficiu în afară de salvarea unui bun valoros al oraşului. 600.000 de EURO, aruncaţi pentru o ambiţie personală a primarului sau pentru a satisface interesele clientelei, ar însemna construirea unei noi grădiniţe, a unui bloc de locuinţe sociale, renovarea altor clădiri din cartier sau plantarea a 50.000 de copaci.

În Comisia Tehnică de Urbanism a PMB s-au discutat PUZ-uri noi (planuri urbanistice zonale) pentru zonă cu date necunoscute până acum, a mai spus Sturdza, urmând ca Hala să fie refăcută în urma unui concurs de arhitectură organizat după aprobarea PUZ-urilor. „Aici se află absurditatea! În mod normal, un PUZ face o reglementare urbanistică, deci concursul e organizat mai întâi, pentru a oferi cea mai bună soluţie pentru zonă, şi soluţia câştigătoare devine parte a acelui PUZ! Cerem ca acest concurs să fie făcut mai întâi şi tema să includă şi posibilitatea de a păstra Hala pe loc!“ a spus arhitectul Şerban Sturdza.

„Persistând într-o greşeală evidentă, dacă lumea nu ia atitudine, greşala se va perpetua şi oraşul îşi va pierde identitatea iar noi odată cu el“, a conchis el.

Vorbind despre conspiraţia mafiotă care pune capăt  istoriei Bucureştiului, Mircea Toma a acuzat totala lipsă de transparenţă a instituţiilor, care refuzau să spună dacă ministurl a avizat sau nu mutarea halei, care refuză consultarea publică de bona fide şi decizii cu bugetele pe masă. Asociaţia sa, Active Watch, a cerut Curţii de Conturi să facă o analiză cost-beneficiu a celor două variante, cea a primăriei şi cea a Arhitecţilor Voluntari.

Primarul Oprescu e unul din cele mai mari pericole pentru Bucureşti – agenda oraşului, necesităţile lui organice nu au nici o legătură cu agenda lui“, a punctat Liviu Mihaiu. El a spus că edilul are aceeaşi atitudine faţă de patrimoniu pe care o avea în anii 80 securitatea, fiind notoriu faptul că generalii de seuritate au fost cei care l-au convins pe ceauşescu să dărâme atâtea biserici şi clădiri vechi. Sorin Oprescu este fiul unui general de  securitate.

Stelian Tănase a  constatat că, studiind fotografii ale Bucureştiului de după bombardamentele din aprilie 1944 ale zonei de Nord şi comparîndu-le cu cele actuale, cartierul Matache arată mult mai rău acum. „Hala Matache e un episod dintr-un serial

început în anii 90, şi are în spate interese foarte puternice. Probabil e zona de cel mai mare interes speculativ din Bucureşti la ora actuală. Un altul e Moara lui Assan, unde după două incendii provocate tot nu aflăm cine s-a aflat în spate“, a spus Tănase.

După ani de încleştări absurde, Primăria Capitalei pare să-şi vadă visul cu ochii. Hala Matache, monument de arhitectură, valoros datorită elementelor de construcţie metalice şi datorită bogatei istorii a cartierului căruia i-a dat numele, va fi înlăturată. Primarul semnase în 2011 un acord şi se angajase public să păstreze Hala pe actulul amplasament şi să o renoveze, construind drumul de patru benzi alături şi trecând trotuarul pe sub porticul Halei. După o serie de întâlniri tehnice, pe Buzeşti nu s-a mai întâmplat nimic. Primăria a lăsat zona în noroaie invocând lipsa de fonduri. După schimbarea guvernării, Oprescu şi-a reluat ofensiva împotriva monumentului.

Însă nu toată vina pentru banii publici risipiţi, căpătuirea intereselor private, spolierea domeniului public şi neglizarea intereselor pe termen lung ale oraşului îi revine primarului general, a fost concluzia întâlnirii. „Oprescu e posibil ca  fenomen pentru că bucureştenii nu simt datorii faţă de oraş“, a spus Mircea Toma.

Vezi aici simularea video cu hala păstrată pe locul ei şi costurile:   http://www.youtube.com/watch?v=0y_JEKksjJM&feature=youtu.be

etichete:

niciun comentariu până acum ↓

Nu există încă comentarii. Sparge gheaţa si scrie unul!)

scrie un comentariu (vezi condiţii)