Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

12 Argumente pentru păstrarea Halei Matache Măcelaru pe amplasament

14 January 2013 · 23:35 · Ştiri · 6 comentarii ·

Fundația Pro Patrimonio,  10 ianuarie 2013

Mai multe detalii si imagini la Arhitectii Voluntari

 1. Hala se poate păstra fără a afecta profilul rutier (anexat: comunicat presă PMB august 2011, avizul MDRT feb. 2012, vezi secţiune prin punctul cel mai îngust, plan de situaţie).
 2. Amplasamentul Halei este legat de logica formării orașului – un maidan comercial format prin lărgirea fronturilor sub formă de lentilă și plasarea în timp a obiectului de interes – Hala – în mijloc. Geometria urbană este un martor de identitate în geneza orașului de cea mai mare importanță pentru tot cartierul (anexat: planuri istorice, exemple alte oraşe). Studiul istoric al monumentului (autor prof. dr. arh. Hanna Derer) menționează valoarea memorial-simbolică cu calificativul acordat „mare” care cumulat cu celelalte criterii (vechime, valoare arhitectural-urbanistică, frecvență) au pus în discuție clasarea în grupa A.
 3. Clădirea, în situația în care se află în prezent, poate fi reparată.
 4. Valoarea economică a Halei este mai mare pe amplasamentul actual – are acces comercial de pe toate laturile – decât amplasată în linie cu alte clădiri. Locul propus pentru mutarea Halei este ocupat de alte clădiri care la rândul lor pot intra într-un proces de regenerare urbană, în loc ca ele să fie demolate pierzând suprafețe de comerț importante.
 5. Folosirea clădirii existente este un proces de RECICLARE, procedeu mult mai sustenabil decât mutarea și reconstrucţia.
 6. Din punct de vedere financiar costurile de reciclare sunt mai mici, deoarece nu conţin cel puţin costurile de demolare a Halei, de transport și depozitare și de eliberare a terenului pentru noul amplasament. Timpul de implementare a mutării este mai lung și aduce prejudicii financiare suplimentare prin neutilizarea suprafețelor comerciale.
 7. Din punct de vedere tehnic mutarea este de fapt demolare cu pierderea substanței originare şi reconstrucţie. O clădire cu subsol și cu configurație structurală specială (zidărie din caramidă cu structură metalică înglobată și șarpantă metalică) nu poate fi demontată, ci demolată cu pierderi corespunzătoare de material. Existența canalului colector dezafectat sub Hala Matache nu-i periclitează atâta timp cât acesta va fi umplut cu un material intern, tip bentonită.
 8. Reconstrucţia este un fals din punct de vedere al criteriului de autenticitate și pune în discuție calitatea de monument istoric a clădirii.
 9. Un oraş are nevoie de diversitate arhitecturală (clădiri din perioade şi stiluri diferite). Nevoia este dată de interesul financiar, turistic, cultural, identitar. Hala are caracter de unicat datorită sistemului constructiv, tehnologiei și materialului folosit și reprezintă un act de performanță tehnică în evoluția Bucureștiului.
 10. Hala este un reper identitar și economic pentru cartier, necesar pentru întărirea coeziunii sociale. Valoarea de reper – landmark – nu este determinat de criterii estetice; în cazul de față este determinat de criteriul social și de valoarea clădirii ca obiect de interes public pentru un foarte mare număr de locuitori. Nu întâmplător în ultima perioadă s-a constituit Asociația Pro Matache, formată în majoritate din proprietari și comercianți din cartier.
 11. Păstrarea Halei pe amplasament este un act care reaşează priorităţile planificării urbane: omul, comunitatea, cultura, economia şi la final infrastructura.
 12. Mutarea unui monument istoric este ilegală cf. legislaţiei naţionale şi internaţionale (art. 4 din legea 422/2001, art. 5 din legea 157/1997, art. 7 din Convenţia de la Veneţia 1964). Cazul Halei Matache nu reprezintă un caz „extrem” în accepțiunea legislației de mai sus.

În concluzie, considerăm că păstrarea Halei Matache pe amplasament, reciclarea și utilizarea ei în scop comercial este un gest obligatoriu.

Ministerul Culturii, Comisia Națională a Monumentelor Istorice, Comisia Zonală București a Monumentelor Istorice și Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice vor trebui să țină cont de aceste argumente când vor analiza cererea de mutare și reconstrucție a Halei Matache. În decizia pe care o va lua Ministerul referitor la acest subiect va trebui să includă o analiză comparativă de costuri și efecte colaterale (accelerarea procesului de destructurare urbană a cartierului).

etichete:

6 comentarii până acum ↓

 • LOUISA

  Vorbim de ce prejudicii au adus ONG urile atunci cand au intrerupt finalizarea diametralei? N.Dan sa vina sa locuiasca in zona lasata de izbeliste ,plina de gunoaie si maidanezi, oase de la macelariile din piata .Ii asteptam pe ong-isti sa puna mana la igenizarea spatiului ce a fost cladirea din H.Botescu 18,au venit ,au facut valva,au cheltuit banii sponsorilor prin tribunale si acum hiberneaza.

 • lisa

  Louison, dacă PMB avea banii necesari ca sa continue “opera”, nu se împiedica de niște ong-işti. Nu te face că nu ştii – dacă ai ajuns pe site-ul ăsta, cu siguranţă ai aflat și că PMB a păpat banii din credit, până acum, iar după ce a ras zona ca să se asigure că e compromisă, nu mai are acces la țeava de bani!

  • Prof.Nicolae DRAGULANESCU

   1. De ce se mai tot discuta de peste 3 ani ce solutie tehnica sa se adopte in cazul Halei Matache cand pentru ingineri, arhitecti si urbanisti – NU SI PENTRU EDILI SE PARE – totul este foarte clar: exista legislatie si zeci de structuri care ar trebui s-o aplice, in scopul UNIC al SATISFACERII CERINTELOR BUCURESTENILOR, CU PRIORITATE A CELOR ALE RIVERANILOR…
   DOMNILOR INGINERI, ARHITECTI, URBANISTI – RIVERANII VA ROAGA RESPECTUOS SA VA GANDITI IN PRIMUL RAND LA NOI, CETATENII SI COMERCIANTII RIVERANI HALEI MATACHE, SI SA LASATI DEOPARTE INTERESELE DVS. POLITICIANISTE, FINANCIARE SAU PROFESIONALE !!!!
   2.Riveranii nu aveau nevoie de BATJOCURA de santier a PMB in care EFICACITATEA, EFICIENTA si PRODUCTIVITATEA sunt total ignorate de mai marii santierului, intrucat robinetul cu bani este larg deschis (cum spune aici mai sus o persoana „cunoscatoare” )!
   3.Toate cele 12 argumente de bun simt mentionate mai sus vor fi total ignorate de cei care nu vor decat bani CAT MAI MULTI SI MAI REPEDE, daca se poate chiar PE DEGEABA!… Este evident ca demolarea+reconstructia Halei Matache este o solutie mult mai costisitoare decat repararea vechii cladiri – deci cantitatea de bani gestionata si consumata de PMB si firmele abonate la banii ei va fi CU MULT MAI MARE!… SOLUTIA DEMOLARII SI RECONSTRUCTIEI ESTE DECI PERFECT EXPLICABILA !!!!!!
   4.Daca lucrarile pe santierul din str.Berzei au fost oprite prin decizii ale unor instante si interventia Inspectoratului pentru Calitate in Constructii, era de asteptat ca decizia reluarii lucrarilor sa revina tot lor… De ce nu se intampla asa? Din experienta personala, extrem de dureroasa, pe parcursul acestor NEGRI ani de santier am constatat ca toate institutiile statului au DEMISIONAT din rolul lor de aparator al cetateanului, lasand firmele finantate de PMB sa faca ce doreste, ce stie si ce poate in vazul tuturor riveranilo!
   5.Pe http://www.b365.ro pot fi gasite mai multe reportaje declansate de mine privind MIZERIA si HAOSUL acestui santier.. Posed sute de imagini demonstrand incompetenta, indisciplina si ineficienta lucratorilor de pe santier dar si ineficienta managerilor si proiectantilor… PANA CAND VOR MAI PLATI CETATENII TOATE ACESTEA??? Nu se intereseaza nimeni de modul in care au fost cheltuiti banii pe acest santier, timp peste 3 ani?
   6. Riveranii interminabilului santier din vecinatatea Halei Matache considera ca au ajuns la limita de SUPORTABILITATE si ca orice noua TERGIVERSARE a lucrarilor – in numele „fericirii” si „bunastarii” bucurestenilor, culmea !!!! – nu poate decat sa accentueze si mai mult SUFERINTELE… Sunt convins ca la PMB nu se aud injuraturile si blestemele celor din zona!…
   IN CONSECINTA, ORICE SOLUTIE TEHNICA CE VA CONDUCE LA CONTINAUREA SI FINALIZAREA LUCRARILOR IN VARA ANULUI 2013 – VA FI ACCEPTATA SI DE RIVERANI!!!

   A BON ENTENDEUR SALUT!

 • VIDEO: Nu există niciun motiv pentru a demola Hala Matache!

  [...] ← 12 Argumente pentru păstrarea Halei Matache Măcelaru pe amplasament Profesorul Daniel Barbu, Ministrul Culturii, poate salva Hala Matache! [...]

 • andrei

  fiind din cartier, fac un comentariu in acest sens… pana am vazut animatia cu oamenii trecand pe sub arcade, am fost partizanul demolarii… citind argumentele si vazand animatia, m-am schimbat… poate acum e prea tarziu, dar daca ati fi iesit cu aceste argumente la televiziunile de stiri, ar fi fost altfel…am inteles ca acum e prea tarziu.

  • admin

   draga d-le Andrei, nu e niciodata prea tarziu! trebuie sa speram impotriva oricarei sperante (Avraam).
   Ne bucuram ca v-au convins argumentele!
   Din pacate, argumentele acestea au fost spuse iar si iar din 2011 si pana azi, incontinuu. Au fost spuse catre primarie, catre urbanistii care au facut proiectul gresit al bulevardului, catre presa si mass-media, dar si in acest ziar online care exista din februarie 2011.
   Tot din pacate, pe cei ca noi nu ne asculta presa si mass-media, decat in mica masura. Am facut doi ani de zile eforturi continue pentru a fi vizibile in presa aceste argumente. Din pacate nu au fost publicate decat marginal, si nu “la stiri”, cum spuneti dvs. si cum bine ar fi fost.
   Drama Halei Matache e una din multele drame care se intampla in Romania la ora actuala. Putine dintre ele sunt cunoscute, si publicul larg fie nu prea are interes, fie e manipulat de televiziuni care ii pun pe tava scandaluri cu familia Columbeanu sau cu altii de teapa lor, in loc sa le dea informatii cu adevarat importante pentru viitorul societatii sau al cartierului lor.

scrie un comentariu (vezi condiţii)