Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

De ce nu preia Oprescu “modelul suedez” laudat de colegul Iliescu?

29 November 2012 · 23:48 · Opinii · niciun comentariu ·

In Bucureștiul anilor 1990-1992, “modelul suedez” devenise un termen notoriu, lansat pe atunci de Ion Iliescu, care l-a folosit in argumentația lui pro social-democratie si in favoarea politicilor de stânga, într-un moment in care, după revoluta din 1989, ideile de stanga erau considerate eminamente sovietice, rusești și totalitariste. Cautand probabil un argument care sa nu apeleze la estul Europei, ci la vestul ei, Iliescu a dat de exemplu pozitiv social-democrația suedeza.

E amuzant insa, ca in Bucurestiul de astazi, in care-l avem primar pe un coleg de partid al dl. Iliescu (Sorin Oprescu, devenit in mod cosmetic “independent”), politicile urbane si mai ales cele de proiectare a traficului par toate inspirate de “modelul american expirat”, adica de un model foarte “de dreapta” – cum le-ar place romanilor de astazi sa spuna, in excesiva lor divizare maniheista a lumii intre “stanga” si “dreapta”.

Urmasul presedintelui care a promovat “modelul suedez” nu vrea nimic suedez in orasul caruia ii este primar de cativa ani. Vrea, din contra, lucruri foarte “americane” (dar care nici in America nu mai sunt demult la moda!).

Toate acestea in timp ce in Suedia se fac acele lucruri pe care primarul Oprescu le refuza vehement:
investitii in transportul in comun, corelate cu “impiedicarea discreta” a circulatiei excesive in centrul vechi al oraselor. Despre ele, si despre psihologia conducatorilor auto, in prelegerea scurta si simpatica a prof. Eliasson, presedintele comisiei nationale pentru proiectarea traficului, din Suedia.

etichete:

niciun comentariu până acum ↓

Nu există încă comentarii. Sparge gheaţa si scrie unul!)

scrie un comentariu (vezi condiţii)