Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Scrisoare către dl. Ministru Puiu Haşotti, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional

8 November 2012 · 11:04 · Ştiri · niciun comentariu ·

Pentru cine doreste sa sustina pastrarea Halei Matache pe amplasament si restaurare ei, propunem semnarea scrisorii atasate si trimiterea ei Ministrului Culturii. Pasii sunt urmatorii:

1. scrisoarea se printeaza,
2. se completeaza cu numele, organizatia, datele din buletin si semantura
3. se trimite prin fax la nr 021.223.49.51
4. se da telefon la nr 021.224.25.10 sau 021.223.28.47 si se cere un numar de inregistrare
sau
3. se depune personal la registratura Minsiterului Culturii de la adresa bd. Unirii 22, sector 3, Bucuresti (in noul sediu al Bibliotecii Nationale) unde scrisoarea primeste numar de inregistrare
Va rugam sa ne transmiteti numarul de inregistrare pe adresa raluca.mn@gmail.com, pentru a avea evidenta scrisorilor depuse. Este important de stiut cit de multa lume sustine cauza si de asemenea cit de opaca este adminsitratia in dialogul cu cetatenii.
Multumim,
arh. Raluca Munteanu

“Către dl. Ministru Puiu Haşotti, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional,

În contextul situației generale din România în care patrimoniul construit este distrus în masă sau neglijat până la degradarea iremediabilă, cazul Halei Matache Măcelaru, monument istoric LMI/2010 B-II-m-B-18181, proprietatea Primăriei Municipiului București, este cu atât mai semnificativ.

Hala Matache Măcelaru este construită în perioada de vârf a arhitecturii inginereşti de la sfârşit de secol XIX. În epoca în care la Paris se construia turnul Eiffel (1889), la Londra Crystal Palace (1851), la Viena Riesenrad (1897), la Bucureşti s-au construit câteva hale, desigur incomparabil mai modeste decît modelele vest-europene care le-au stat la bază, dar esenţiale la scara culturii româneşti. Doar două dintre ele mai sunt azi în picioare: Hala Matache Măcelaru (1887/99) şi Hala Traian. Construcţiile lor, alături de alte lucrări inginereşti (podul de la Cernavodă, ing. Anghel Saligny) sunt printre foarte puţinele exemple româneşti, încă existente, de arhitectură din oţel nituit. Construcţiile din oţel nituit au revoluţionat, în secolul XIX, arhitectura şi au deschis drumul arhitecturii zgârienorilor din oţel şi sticlă. Valoarea ei urbanistică foarte mare datorită rolului permanent (spațiu comercial) pe care clădirea l-a jucat în viaţa cartierului. Clădirea a dat numele cartierului și este un reper social, identitar și cultural în tot orașul.

Ne adresăm dvs. pentru că suntem îngrijoraţi de intenţia Primăriei de a modifica acordurile anterioare privitoare la păstrarea pe amplasament a Halei Matache Măcelaru, monument istoric LMI/2010 B-II-m-B-18181.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului prin avizul nr. 17/ februarie 2012 privind PUZ-urile: str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – str. Baldovin Pârcălabul – str. Cameliei, sector 1, Bucureşti, str. Berzei – Calea Griviţei – str. Atelierului – str. Cameliei, seector 1 Bucureşti, str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – Bdul Dinicu Golescu, sector 1, Bucureşti (toate în legătură cu Hala Matache), obligă la păstrarea Halei Matache Măcelaru pe amplasament, deoarece lărgirea străzii Berzei se poate face fără a afecta clădirea Hala: strada Berzei, în zona Halei Matache are lățimea de 21,20m în punctul cel mai îngust, care permite realizarea unei străzi cu 2 benzi auto pe fiecare sens și a liniilor de tramvai pe mijloc – lățime carosabilă totală de 19,5m (6,5 x 2 sensuri auto + 6,5 m liniile de tramvai). Pe latura opusă Halei rămâne un trotuar minim de 1,7 m (existent în prezent) , iar pe cealaltă latură se va deschide porticul halei pentru circulația pietonală. Această solușie a fost acceptată încă din 2 august 2011 de către toate părțile implicate în proces.

Dorim să vă atragem atenţia că mutarea monumentelor istorice este ilegală potrivit legislaţiei naţionale, dar şi internaţionale la care România a aderat (art. 4 din legea 422/2001, art. 5 din legea 157/1997, art. 7 din Convenţia de la Veneţia 1964). „Translatarea prin desfacere” este o reconstrucţie neautentică, adică un fals, potrivit practicii internaţionale (The Operational  Guidelines  for  the Implementation of  the World  Heritage Convention, Unesco 2011, Documentului de la Nara despre Autenticitate 1994, Icomos şi Recomandărilor Unesco privind Salvarea şi Rolul Contemporan la Siturilor Istorice, 1976).

În calitate de Ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional trebuie să fiţi îngrijorat că într-un an de zile un monument istoric a ajuns în stare de ruină şi să luaţi măsuri să-l salvaţi nu să consimţiţi la distrugerea, nejustificată, a acestuia.

Vă reamintim de asemnea că pe zona afectată de Diametrala Nord-Sud au fost deja demolate două monumente istorice, cu aviz de „translatare prin desfacere”, eliberate de Ministerul Culturii – imobilele din str. Berzei nr. 81 şi nr. 89, fără a se cunoaște când și unde se vor reconstrui cele două monumente, dacă sunt necesare exproprieri suplimentare pentru aceasta şi ce piese/materiale au fost păstrate din clădiri. Terenul pentru reconstrucţie şi modalitatea de desfacere în părţi componente posibil de refolosit pentru reconstrucţie, pierderea de substanţă istorică şi autenticitate sunt probleme grave, valabile şi în cazul Halei Matache, pe care trebuie să le analizaţi înainte de a vă pronunţa în acest caz.

Cu respect,”

etichete:

niciun comentariu până acum ↓

Nu există încă comentarii. Sparge gheaţa si scrie unul!)

scrie un comentariu (vezi condiţii)