Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Hala Matache a fost premiată la Bienala Naţională de Arhitectură, Bucureşti 2012

18 October 2012 · 16:32 · Ştiri · 4 comentarii ·

Proiectul grupului Arhitecţii Voluntari Regenerarea urbană în cartierul Matache – Gara de Nord şi cartea Cui ii e frică de cartierul Matache? au primit, fiecare, câte un premiu la Bienala Naţională de Arhitectură, la secţiunile Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate, respectiv Arhitectura prin cuvânt.
Cele două lucrări dezvoltă o propunere alternativă pentru regenerarea acestui cartier istoric din Bucureşti, având la bază dorinţa de a valorifica tradiţia şi patrimoniul de arhitectură, de a păstra memoria culturală şi de a proteja viaţă comunitară.
Un sumar al proiectului este expus în cadrul Bienalei, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
Juriul  a apreciat iniţiativa grupului de a lucra pentru cetăţenii cartierului istoric Buzeşti-Gara de Nord şi apoi pentru viitorul Bucureştilor, adaptat cerinţelor de confort urban şi sustenabilitate. Premiile răsplătesc şi calitatea soluţiei şi a prezentării (cartea), care ilustrează şi explică paşii posibili pentru regenerarea zonei distruse şi abandonate în mod voit în mizerie.
Propunerea grupului de Arhitecţi Voluntari demonstrează că Hala Matache poate rămâne pe amplasament fără a afecta strada lărgită, aşa cum a fost ea prevăzută în proiectul Primăriei, şi că trebuie consolidată, restaurată şi redeschisă funcţiunii de comerţ. Regenerarea este un proces complex, care trebuie să refacă logica economică şi funcţională, să întărească coeziunea socială şi identitatea culturală a cartierului. Ea nu se poate produce prin distrugere, neglijarea cetăţenilor, a valorilor şi a calităţii mediului.
Volumul premiat e un exemplu de activism urban concentrat, care arată că oricine poate avea iniţiativă şi propune soluţii pentru cartier şi oraş. El va fi citit în timp ca parte din istoria recentă a urbanismului din România. La data apariţiei, februarie 2012, dar şi acum, la data premierii, operaţiunea de proporţii Diametrala Nord-Sud din Bucureşti este departe de a se fi terminat. Cicatrizarea urbanistică a zonei prin regenerare urbană are un final deschis. Însăşi supravieţuirea pur fizică a Halei Matache Măcelaru stă sub semnul întrebării din cauza devastării concertate şi încercărilor premanente ale administraţiei de a eluda legea şi a o demola.
Recunoaşterea eforturilor Arhitecţilor Voluntari în mediul profesional arată că sunt necesare proiecte de calitate pentru dezvoltarea urbană şi că acelea promovate în prezent de către administraţie sunt depăşite şi nu pot oferi un mediu sănătos pentru locuire.
Pauperizarea zonei şi mizeria inadmisibilă în care sunt ţinuţi oamenii din cartier este inacceptabilă după oricare din standarde, dar Primăriei nu-i pasă şi nu îşi îndeplineşte atribuţiile elementare! Informarea publică referitoare la proiecte, alternative şi posibile soluţii sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă, democratică a oraşului. Păstrarea Halei Matache şi restaurarea ei este primul pas către modernizarea oraşului şi către un urbanism pentru oameni!
Arhitecţii Voluntari

etichete:

4 comentarii până acum ↓

 • LOUISA

  Acest articol isi avea rostul acum 2-3 ani,cand mai exista hala Matache.Acum din afara se vede ca o lupta politica ,cine e mai tare in vorbe,hartii si lozinci.Nu va uitati dvs. ca mai are putin si cade?Iarna aceasta este mai decisiva ca dl.Oprescu.Vin ploile,zapada,recuperatorii de fier si lemn si in primavara o sa veniti sa protestati si criticati din nou.Cand normal,fara ambitii,fara arhitecti cu nume e strazi care ies in fata(pana acum ce au facut(2006-2011) sa fi lasat sa se termine aceasta diametrala.

  • admin

   mult stimata doamna Louisa,
   deci dvs. va ganditi asa:
   “daca cineva incalca legea, haide sa-l lasam sa mearga mai departe, si sa nu ne suparam ca a incalcat-o!”
   Primaria are bugete de cate 2 miliarde de euro pe an (daca nu ma insel). Cred ca are bani si sa repare rapid ce a stricat – de ex. Hala Matache, care era in stare de functionare pana in ianuarie 2011, iar acum cei ca dvs. deplang ca e o ruina.

   Daca ati avea o ruda, care in urma unei banale operatii de apendicita ar fi ajuns in coma, din cauza ca medicul a facut o greseala clara in timpul operatiei, ce-ati face? Ati zice: “domn’le, las-o acum sa moara, ca medicul asta are si alte operatii de facut, si n-are rost sa-l bagam la inchisoare pentru atata lucru. El e util si multor altor bolnavi care asteapta sa fie operati, n-o sa ne tinem acum de procese, doar pentru ca a facut o greseala mica la o operatie de apendicita. Hai sa lasam ruda mea sa moara, ca sa rezolvam simplu si rapid problema!”

   In plus, impresia dvs. ca diametrala nu se poate construi din cauza Halei Matache, e gresita. Diametrala se putea construi foarte bine pana acum. Hala Matache NU ii sta deloc in cale, si nu i-a stat niciodata, oricat de neobisnuit vi s-ar parea. Daca aveti inca 5 min, cititi acest articol: http://piatamatache.info/?p=2053
   si atunci aflati toate detaliile.

   Primaria, din motive obscure si de neinteles, treneaza executarea diametralei si ii lasa pe cei ca dvs. sa aiba impresia ca e vina celor care protesteaza pentru hala. Ei bine, nu e asa! Va recomand sa nu va lasati manipulata de astfel de trucuri ieftine ale primariei, si sa aflati care e adevarul.

   • LOUISA

    AU TRECUT ATATEA LUNII SI NU V-AM RASPUNS DEOARECE AM SI ALTE PROBLEME DECAT ACEASTA. FIECARE AVEM DREPTATE IN FELUL NOSTRU,NU PUTEM COMPARA O FIINTA CU UN IMOBIL-HALA,CEL PUTIN EU NU POT.DAR MAI AFECTATA CA MINE NU SUNTETI NICI DVS NICI DL MIRCEA.EU AM O BUCATARIE DE 21,97 MP RAMASA IN DRUMUL ACESTEI DIAMETRALE – SE VEDE DACA VENITI LA INTERSECTIA BUZESTI CU CAL GRIVITEI. AM MERS IN PERIOADA CAND AU SPUS CA DEMOLEAZA IN FIECARE ZI DE AUDIENTA LA DL DIRECTOR DE LA DRMURI SA II EXPLIC CA DACA DEMOLEAZA CLADIREA DE LANGA MINE IMI V-A DARAMA BUCATARIA ,NU M-AM FACUT INTELEASA ,AU VENIT INTR-UN TARZIU LA FATA LOCULUI AU CONSTATAT CA AVEAM DREPTATE SI MI-A SPUS CA NU AM SA AM PROBLEME.DE ATUNCI TOTI CEI CARE AU VENIT PE TEREN IMI DADEAU CATE UN SFAT IN LEGATURA CU ACEST SPATIU,DAR SE AJUNGEA LA CONCLUZIA CA O SA IL DEA JOS PENTRU CA NU SE INCADREAZA.LEGAL AM NISTE RASPUNSURI DE LA PMB DAR EU STAU CU FRICA CA CINEVA O SA IMI DEMOLEZE SPATIUL.ASA CA EU STAU IN ZONA HALII STIU CUM ARAT A SI ACUM 50 DE ANI SI ACUM 2 ANI SI ERA MULT MAI SIMPLU SA SE VERIFICE PUZ URILE DE LA INCEPUT NU SA SE CHELTUIASCA BANII AIUREA CU PROCESE,SISTARI

 • Mircea

  Pe acest asa zis Doctor daca il ierti, va trece la urmatorul pacient din Bucuresti, Pasajul Kiselef si apoi sontac, sontac pana la Piata Universitatii langa prietenul lui “mai animalule”, impreuna cu ortacii de la cultura.
  Chiar ca nu mai trebuie lasat sa puna mana pe bisturiu.

scrie un comentariu (vezi condiţii)