Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Nu mai e doar Hala Matache, e democraţia

8 October 2012 · 18:13 · Ştiri · 1 comentariu ·

Primarul Oprescu a decis că mută Hala, cu toate că s-a angajat să o păstreze. Pretextul e existenţa unei conducte de canalzare sub Hală, o chestiune pentru care există însă soluţii tehnice clasice, folosite în mod curent (se sigilează fragmentul de conductă). Traşi pe sfoară, disperaţi că edilul bucureştean duce oraşul de râpă cu mare viteză, în tăcerea generală, apărătorii patrimoniului şi statului de drept (sunt aceiaşi) au decis să protesteze. Au învăţat astă iarnă că în România se poate demonstra liber, chiar şi fără autorizaţie, dar se pare că robinetul democraţiei a stat deschis doar cât a fost nevoie ca să se schimbe guvernarea.

Protestul convocat pe facebook sâmbătă, pe 6 octombrie, la Hala Matache, s-a încheiat extrem de repede, graţie intervenţiei agresive a jandarmilor, care nu au lăsat cetăţenii să se bucure de dreptul lor de a-şi exprima public nemulţumirea.
Jandarmii au luat lumea la legitimat încă înainte de a se aduna bine, încolţind grupuri izolate. Numărul jandarmilor îl depăşea cu mult pe al manifestanţilor, deşi cuvântul manifestanţi s-ar cuveni să poarte ghilimele, pentru că nu s-au manifestat mai deloc. Câţiva purtau pancarte cu fotografii ilustrând realizările mandatului Oprescu, iar două fete s-au exprimat vocal, vorbind, nu strigând, ca să explice jurnaliştilor şi celor câţiva privitori motivele protestului. Au fost urcate prompt în dube. Mânaţi de masa albăstrie în jurul Halei protestatarii, tăcuţi şi oarecum debusolaţi, au format mini-grupuscule (2-3) pe trotuarul din spatele statuii. Şi de acolo li s-a cerut să plece, în mod abuziv, dar agresiv şi insistent.
Negociatorul care a apărut la un moment dat purta o vestă albă pe care scria foarte mare NEGOCIATOR. Nu a făcut nici un efort de a negocia nimic, dimpotrivă, l-a arătat cu degetul pe Nicuşor Dan celorlalţi jandarmi, spunându-le că e unul din lideri. Drept care a fost luat şi Nicuşor.
Prin comparaţie cu negocaitorii jandarmeriei prezenţi la Protestul Ghilimelelor, nişte profesionişti calmi şi inteligenţi (şi pe care nu scria cu litere de-o şchioapă funcţia, ci purtau doar ecuson), negociatorul de la Hala Matache părea o butaforie, pusă acolo de ochii presei, ca să arate că s-au respectat procedurile.
Unul câte unul, privitorii-protestatari au fost ridicaţi. După ce Mihai Bumbeş, reprezentantul asociaţiei Miliţia Spirituală a fost dus zbătându-se la dubă (pentru efect, a fost chemat un camion din acela mare), prietenul lui le-a ţinut jandarmilor un discurs aproape mişcător, având în centru întrebarea “De ce aţi ridicat un om care pur şi simplu stătea de vorbă pe trotuar?”. A fost luat la rândul lui.
Încercările de a le explica jandarmilor că a protesta, chiar şi fără a avea hârtie de la Primărie, este un drept legal, s-au lovit de replici agresive şi chiar obraznice.
Între timp, într-un alt colţ al pieţei un jandarm s-a scăpat, spunându-i unei protestatare că vine Oprescu în zonă şi că au ordin să facă repede curăţenie. Informaţia nu a putut fi verificată.
Mai târziu, când un grup de 6 persoane, unii participanţi la protest, şi oricum, majoritatea fete plus un copil, au trecut din nou pe la Hală şi au vrut să facă o fotografie, au avut de-a face cu o acţiune isterică. Jandarmii au ieşit precipitat din dubiţa staţionată la un colţ, i-au luat la rost, i-au pus să se mute pe trotuar, iar când cei 6 au făcut un cerc pe trotuar, comentând între ei nedumeriţi ieşirea autorităţii publice, au venit şi le-au spus să circule. După care le-au spus să circule şi romilor care locuiau chiar acolo, şi ieşiseră din curte să vadă ce-i.
Risipiţi, unii după poze, alţii după ceva de la piaţă, cei 6 vizitatori au avut onoarea să vadă o a doua maşină de janarmi, care s-a aşezat în colţul apropiat de ei, şi apoi de o patrulă de doi, care a venit să vadă ce făceau prin piaţă (nimic) şi ulterior în staţia de autobuz de pe Griviţei. Multă atenţie din bugetul public pentru această promenadă, care se vedea de cât colo că nu are nimic organizat sau subversiv.
Atenţionaţi asupra faptului că încalcă drepturile cetăţeanului şi comit un abuz, jandarmii au spus că cei nemulţumiţi n-au decât să se plângă de abuz la autorităţile competente, până atunci trebuie să facă exact ce zic ei, adică să nu stea pe trotuar în faţa Halei, „mai ales că au fost şi mai devreme, la protest“.
La Bucureşti dreptul de cetăţean expiră dacă ai fost văzut mai devreme la un protest. Jardarmul se vrea miliţian, execuţi ce spune, nu se discută. Într-o ţară care nu aspiră să devină Belarus, a doua zi sau chiar în aceeaşi seară oamenii s-ar fi adunat cu miile să protesteze, arătând că nu tolerează un asemenea abuz.
Nu mai e doar Hala Matache, e viitorul democraţiei. Dacă nu ne trezim acum, ne vom trezi la Minsk.

etichete:

un comentariu până acum ↓

  • Voicu Radescu

    Hala Matache a fost premiată la Bienala Naţională de Arhitectură, Bucureşti 2012
    18 octombrie 2012 · 16:32 · Ştiri · 1 comentariu ·

scrie un comentariu (vezi condiţii)