Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Sorin Oprescu – Terminatorul Bucureştiului

24 September 2012 · 12:00 · Ştiri · niciun comentariu ·

Hala Matache - negocieri intre primaria bucuresti si ONG-uri

Hala Matache - negocieri intre primaria bucuresti si ONG-uri

comunicat al Platformei pentru Bucuresti

Decizia Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului de a muta Hala Matache încalcă înțelegerea pe care domnul primar Sorin Oprescu a încheiat-o cu mai bine de 40 de organizații non-guvernamentale. Ne exprimăm neîncrederea cu privire la intenția reală a primarului Sorin Oprescu de a reconstrui Hala Matache, în condițiile în care s-a angajat, pentru obținerea avizelor, că va reconstrui alte 3 clădiri demolate pe care nici în ziua de azi, la aproape de 2 ani de la demolare, nu le-a refăcut ( Berzei 34, colț cu Știrbei Vodă, Berzei 81 și Berzei 89). Mai mult, principalul motiv pentru care Sorin Oprescu refuză menținerea edificiului pe același amplasament este costul pe care îl asumă închiderea canalului colector de sub Hala Matache. Considerăm hilară decizia de a muta o clădire de patrimoniu pentru a “salva” un canal.

Mai bine de un an de zile, reprezentanți ai Platformei pentru București, ai Primăriei Generale ai Municipiului București și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului s-au întâlnit pentru a discuta diferite variante pentru menținerea Halei pe actualul amplasament. Soluția finală acceptată de toate părțile implicate a  fost de a trece cu trotuarul noului bulevard pe sub un portic creat la parterul Halei.

Pe data de 15 iulie 2011, în cadrul unei conferințe de presă comune, domnul primar Sorin Oprescu și-a luat angajamentul în acest sens. Cu toate acestea, timp de mai bine de un an de zile, clădirea a fost în mod sistematic vandalizată, sub ochii Poliției Locale. Deși au existat numeroase sesizări ale organizațiilor non-guvernamentale cu privire la această situație, Primăria nu a luat măsurile necesare pentru împiedicarea distrugerii clădirii. Din punctual nostru de vedere, domnul Sorin Oprescu nu a intenționat niciodată să respecte înțelegerea.

Considerăm că sprijinul dat de Ministerul Dezvoltării a fost unul instituțional, deci actualul Ministru Eduard Helving trebuie să își asume angajamentele luate de instituția pe care acum o conduce. Decizia recenta de a muta Hala Matache este un semn evident de desconsiderare a procedurilor de participare publică, o desconsiderare a patrimoniului construit și lipsă de verticalitate din partea domnului primar Sorin Oprescu.

Luni 24 septembrie 2012, de la ora 9, în fata Ministerului Dezvoltării Regionale si a Turismului s-a organizat un miting de protest împotriva acestei decizii, precum și împotriva modificărilor la OUG 7/ 2011.

Persoane contact: Nicușor Dan, Președinte Salvați Bucureștiul, Irina Zamfirescu, coordonator proiect ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei.

etichete:

niciun comentariu până acum ↓

Nu există încă comentarii. Sparge gheaţa si scrie unul!)

scrie un comentariu (vezi condiţii)