Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 2

Pacea de la Hala Matache!

15 July 2011 · 16:38 · Ştiri · 19 comentarii ·

Hala Matache a fost salvată. Clădirea monument rămâne pe amplasamentul actual, a fost concluzia dezbaterii care a avut loc azi la Ministerul Dezvoltării între reprezentanţi ai Primăriei Bucureştiului şi cei ai societăţii civile. După trei ore de discuţii (precedate de alte patru întâlniri tehnice, în săptămânile dinainte) moderatorul Cristian Pârvulescu, de la Pro Democraţia, a anunţat cele 6 concluzii:

 1. Se reiau lucrările la Diametrală, iar drumul va păstra profilul stabilit iniţial.
 2. Asta cu excepţia Halei Matache, unde pe o porţiune de câteva zeci de metri în dreapta şi stânga se va studia posiblitatea unui profil mai îngust al drumului. Trotuarul de pe partea Halei va  trece pe sub un portic creat în spatele faţadei clădirii.
 3. Se  creează un Grup de consolidare a încrederii, care se va reuni periodic pentru a urmări cum se aplică înţelegerea şi a găsi soluţii la fiecare problemă ivită.
 4. Se va organiza un concurs de soluţii pentru zona demolată (zonă care aparţine primăriei).
 5. Se va organiza un concurs de idei pentru zona Gării de Nord, a Căii Victoriei şi eventual a Bulevardului Magheru, zone în care ar urma să se reducă partea carosabilă după darea în folosinţă a Diametralei.
 6. Se vor crea noi reglementări pentru consultări, ca să nu se mai petreacă niciodată asemenea blocaje. Ele trebuiau discutate tot azi, dar pentru că nu a mai fost timp, discutarea lor va începe în două săptămâni.

Mediatorul din acest conflict prelungit, Ministrul Dezvoltării regionale şi Turismului Elena Udrea a anunţat că pentru a permite punerea în aplicare a înţelegerii, va impune o interdiciţie de construire în porţiunea din jurul halei, pâna la finalizarea concursurilor şi găsirea de soluţii coerente. Ea a promis că va crea şi cadrul legislativ în care să se stabiliească cum se iniţiază, se aprobă şi se dezvoltă proiecte atât de importante.
Primarul Sorin Oprescu a spus însă că dacă proiectantul nu consideră propunerea drept viabilă, îşi rezervă dreptul de a muta hala cu 10 metri, demolând clădirile „insalubre, fără valoare” din spate. Proiectanţii sunt urbanistul prof. Constantin Enache si firma Urbis 90 – si conform acestei declaraţii destinul final al Halei este momentan in mâinile lor.

Consensul de astăzi vine după luni de zile de încleştări din ce în ce mai tensionate între reprezentanţii societăţii civile, care încearcă să protejele elementele importante de identitate bucureşteană de pe Buzeşti, şi primăria Bucureşti, care a acţionat grăbit, afundîndu-se în demolări tot mai lipsite de bază legală. Deşi la dezbeterile de astăţi Primarul Oprescu a făcut istoricul proiectului, subliniind că iniţiativa e moştenită, şi a spus că din punct de vedere legal tot ce a făcut a avut toate aprobările necesare, instanţele au dat câştig de  cauză ONG-urilor in şapte procese. Dacă aceste negocieri au avut loc şi dacă popularul primar a acceptat un consens este probabil în mare parte meritul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, condusă de Nicuşor Dan, dar şi a celorlalte ONG-uri implicate în seria de procese împotriva abuzurilor primăriei.

Fără rezistenţa lor eroică, în pofida tuturor evidenţelor şi a disporporţiei halucinante de forţe, cartierul Buzeşti Berzei ar fi fost probabil de-acum betonat cu blocuri înalte. Dacă azi Sorin Oprescu a spus că „niciodată nimeni nu şi-a propus să construiască acolo, în dreapta şi stânga halei, cine ştie ce  urâţenie şi porcării”, că „concursurile de soluţii sunt bune pentru timpurile pe care le trăim” şi, public, în faţa presei, că “SPAŢIUL EXPROPRIAT VA DEVENI SPAŢIU VERDE ŞI VOM ÎNCERCA SĂ REPARĂM CUM PUTEM PARTEA DREAPTĂ”, este meritul luptelor de stradă ale activitştilor din Platforma pentru Bucureşti.

ALTERNATIVA

Punctul de pornire pentru un consens în discuţii l-a reprezentat o propunere a grupului Arhitecţilor Voluntari. Dacă o primă ipoteză de lucru – care păstra două benzi de trafic pe sens pe Buzeşti şi trimitea celălalt sens pe o rută ocolitoare – nu a fost agreată sub nici o formă de Primărie, varianta cu trotuarul pe sub porticul Halei Matache a fost considerată acceptabilă.

Trăsăturile acestei alternative sunt:

 • Păstrează neschimbată schema de trafic din PUZ-ul primăriei dar reuşeşte să menţină Hala Matache pe locul ei, restaurată
 • Transformă hala într-un spaţiu public prin deschiderea unei colonade, la parter, pe sub care să treacă pietonii. Restul clădirii rămâne hală de carne-peşte
 • Propune o promenadă cu platani de-a lungul Căii Buzeşti, între clădirea Generali şi intersecţia Vulcănescu-Berzei. De-a lungul ei, pot fi amenajate târguri tematice care să diversifice paleta comercială a pieţei. Linia verde astfel creată uneşte parcurile din zona Kiseleff cu şirul de platani păstrat între Berzei şi Vasile Pârvan şi apoi cu Parcul Izvor, creând o diametrală verde.
 • Clădirile tradiţionale ale cartierului sunt restaurate, modernizate şi adaptate la nevoile actuale) funcţiuni comerciale, birouri, bănci, locuinţe, ateliere, etc).
 • Bd. Gării se modernizează, extinzându-se suprafeţele comerciale de la parter şi se transformă în spaţiu pietonal, făcând legătura între Gara de Nord şi Hala Matache.

etichete:

19 comentarii până acum ↓

 • Mihaela

  Felicitari! Un pas inainte. Unde si cand vor fi reconstruite celelalte cladiri monument demolate de primarie? Sau le-ati dat la schimb pentru hala?

 • grig

  felicitari! s-a castigat o batalie. trebuie insa sa stam cu ochii pe ei sa. sa fim atenti sa nu se repete istoria pe alta direvtie diametrala. si in plus acum trenuie sa il convingem pe enache . razboiul nu e in terminat. multumim!

 • grig

  Esprit d’escalier ca de obicei dar… cum ramane cu restul de diametrala pentru care nu s-a facut inca proiect, cum ramane cu cladirile demolate ilegal, cine raspunde pentru ele? Batalia continua pentru comisiile acelor concursuri si pentru cine cum v-a vota la alegerile de anul viitor! sa nu i lasam pe oprescu sa se coafeze cu proiectul asta ca si cum ar fi o victorie pentru oras cand de fapt e doar un rau mai mic decat raul mult mai mare.

 • agronomist Teodor Iliescu

  Raman sceptic la orice solutie data de primarie cu exceptia spatiului pentru promenada propos, intrucat in aceasta zona oricum nu se putea edifica nici o cladire de birouri din pacate. Sincer, e prima data cand vad un asemenea bulevard dezvoltat pe o panza de paraie subterane de joasa adancime, specifice acestei zone de mlastina desecata a Bucurestiului pe care arhitectii o ignora … Cu prvire la “exproprierea” de pe Berzei 65 din 14 –ianuarie-2011, care in fapt este o NATIONALIZARE a unei parti din imobilul mostenit de familia mea, NATIONALIZARE facuta de Statul Roman aflata pe rolul instantelor de judecata ( Dosar nr. 47220/3/2010) ce contravine tuturor drepturilor omului, noul Bulevard URANUS o sa sufere o mica modificare, in sensul ca pana la achitarea tuturor daunelor si prejudiciilor suferite de noi, terenul ramane in proprietatea noastra ca si pana acum, cu toate ca se afla deja montat ilegal aici si viitorul canal de evacuare a apei uzate P-ta Victoriei – Buzesti – Berzei via Dambovita, de care intelegem sa dispunem cum vrem, conform actelor noastre de proprietate si cadrului legislativ.

  • Mihai Marchidann

   Domnule Iliescu,

   o sa incerc sa depun observatiile mele odata ce procesele dumneavoastra ajung la CEDO pentru ca am desconstruit deja procesul complex si ilegal al acestei NATIONALIZARI ascunse sub forma unor actiuni ale administratiei locale, asa cum bine ati observat.
   Cititi comentariile mele asociate “articolului” de pe acest site referitor la cel de-al saselea proces “castigat” de cei de la Salvati Bucurestiul, ultimul comentariu fiind chiar cenzurat de catre administratorii acestui site, persoane pe care ii stiu in mod personal ca au puternice simpatii PDL.

 • Mihaela

  si eu sunt la fel de sceptica ca domnul Iliescu. De aceea va mai intreb o data si astept un raspuns clar: ce se intampla cu casele de patrimoniu demolate? Le-ati dat la schimb pentru Hala Matache? Nu cred ca ati facut un targ prea bun, in numele nostru, al societatii civile

  • admin

   @Mihaela:
   pai “noi” nu suntem cei care au negociat cu primaria. Intrebati-i pe dansii. Noi doar comunicam ce se intampla. Nu sutem “ziar de partid”, nici “de ONG”. Informam doar, cat mai corect posibil, intr-un domeniu in care presa mainstream nu e interesata (sau nu vrea) sa informeze.

 • A. Muller

  Stimate Domnule Iliescu,

  ca si dvs., am pus de nenumarate ori problema caselor de patrimoniu de pe Berzei si a acestor nationalizari mascate, cum bine ziceti (suntem vecini de zona, desi eu sunt acum in strainatate, am inca acolo casa pe care cu greu am scos-o din ghearele comuniste si stiu ce inseamna procese); incep sa imi pun intrebari cu privire la buna credinta a ONG urilor, ca tot se vorbeste de Hala Matache, cand atat casa de la Berzei 34, cat se cea de la Berzei 32, plus a dvs, erau semnificative dpdv arhitectural; dosarul 1600/2010 a fost deschis de Parlamentul Europei in urma petitiei mele, in care am semnalat ca se fac fraude cu duiumul prin zona (vedeti ce s-a intamplat cu povestea de la cadastrul sect.1 din septembrie anul trecut); am cerut prin petitii la Presedentie, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului di Dezvoltarii Regionale, Inspectoratul de Stat in constructii sa fie recladite IDENTIC casele demolate si reintregita a dvs., plus cele de la Berzei 81 si 89.
  Cat despre subsolul zonei, pai numai cei ca noi, care sunt nascuti si au locuit sau continua sa locuiasca acolo stiu ca sunt izvoare, coridoare si altele, chiar daca nu as fi inginer constructor, nu inteleg deloc cum se putea gandi ridicarea unor imobile grele, de beton, de P+6; matematic, mi-e greu sa inteleg.

  • admin

   stimata doamna Muller, intelegem perfect problema dvs.
   de ce insa credeti ca e cazul sa va puneti intrebari despre “buna credinta a ONG”? Puteti observa usor, citind acest sit, ca si ONG-urile lupta la fel de acerb ca si dvs. pentru salvarea patrimoniului.
   Ce legatura insa are faptul ca tocmai s-a obtinut o promisiune extraordinara de la primar, aceea de a pastra Hala Matache intacta, cu faptul ca primaria a demolat o multime de alte imobile monument? (sau a demolat ilegal si desproprietarit ilegal imobile ca ale d-lui Iliescu).

   Nimeni nu a dat “la schimb” ceva. Asa cum scrie absolut clar in articol, s-a negociat pastrarea halei, prin presiunile specialistilor (arhitectii) si ale ong-urilor, si prin propunerea concreta ca Hala sa gazduiasca un portic pentru trotuarul care nu avea loc in acea zona. Astfel incat sa nu fie nevoie a fi demolata. Cine tot inventeaza acum zvonuri prostesti cum ca “s-a dat ceva la schimb”? Chiar nu putem face altfel decat sa distrugem orice mutare buna in acest razboi atat de inegal cu primaria, prin trancaneli si zvonuri complet stupide?

   Repetam: negocierea a privit Hala Matache si atat.
   Restul problemelor juridice isi continua calea juridica: primaria a pierdut sapte procese cu ONG-urile. Va fi probabil obligata sa plateasca daune celor in cauza, sa reconstruiasca case, etc. Dar asta e ALTA poveste, de citit in ALTE articole, nu in ce de mai sus. E simplu, nu?

   • A. Muller

    Pai tocmai ca nu e simplu. Nu e simplu deloc sa lupti de aproape 20 ani cu reinstaurarea dreptului de proprietate privata, fizic, dar mai ales in spiritul romanilor. Ceea ce releva dl Iliescu, ca si dl. Marchidann este tocmai incalcarea grava a dreptului de proprietate. Este ceva ce nu place deloc conducerilor care s-au perindat dupa 1989. Ori, dincolo de demolarile unor cladiri de patrimoniu se ascunde incalcarea grava a dreptului la proprietate privata, care este singura baza reala de pe care poate demara reconstructia Romaniei, nu doar a unei zone bucurestene.
    De buna credinta a ONG urilor s-au indoit foarte multi bucuresteni, majoritatea considera ca in spatele acestora se ascund jocurile politicienilor si poate ca au dreptate. De data aceasta, cu “dezbaterea” de vineri 15 iulie, chiar ca nimeni nu mai stie ce sa mai inteleaga (e suficient sa va uitati pe comentariile aparute pe ziarele destinate publicului larg).
    Deja modul de a se manifesta si actiona al ONG urilor lasa de dorit: cand suni, de exemplu, la Salvati Bucurestiul, nu raspunde nimeni, ONG urile la noi vad ca nu cauta sa isi castige simpatizanti sau adepti, nu incearca sa sensibilizeze publicul, ONG urile din Romania vad ca se repliaza, isi inchid in mod suspect caile de comunicare.
    Diaspora (din care fac parte) si care poate interveni in mod benefic (eu sunt un exemplu), sustinand cu vivacitate toate actiunile civice, este lasata deoparte, ba cum se lauda cu bravura chiar Nicusor Dan, se mai si rup, voluntar relatiile cu ea.
    Eu activez pe langa ONG uri din Franta, e adevarat, pe cauza animala si cea de mediu, dar situatia e cu totul altfel: nu numai ca se pune foarte mult accent pe comunicare, dar se fac eforturi disperate de sensibilizare a opiniei publice.
    In Romania am vazut ca exista cam 50 ONG uri axate pe protectia patrimoniului (daca nu ma insel, altfel imi cer scuze), dar la mitinguri nu apar, in general, mai mult de 20-30 pesoane (maximum a fost de 300 dupa cum spunea Nicusor Dan).
    Dezbatere publica nu inseamna dezbatere intre ONG uri, primar si un ministru, ci consultarea TUTUROR cetatenilor unei urbe (inclusiv a celor din diaspora, dar care inca mai au proprietati in acea urbe pentru care platesc impozite destul de piperate, deci consider ca au derptul la a isi exprima clar opinia; nu vad cum un ONG poate reprezenta avizul meu, atata vreme cat nici macar nu il pot contacta prin telefon, dar ma rog…).
    Revin si asupra a ceea ce spune dl Marchidann, care are perfecta dreptate in ceea ce priveste responsabilitatea guvernului (lucru pe care l-am subliniat si eu in petitia adresata Presedentiei si Primului Ministru): putem sa-l atacam pe Oprescu, dar daca Guvernul anula HG ul prin care s-au aporbat exproprierile, Oprescu nu putea demara nici o actiune de demolare.
    O alta remarca este faptul ca Ministrul Udrea putea sa opreasca complet santierul bd Uranus inca de la demolarea (evident ilegala) a primelor case de pe Buzesti, ca organ ierarhic superior al ISC; ar fi putut macar sa adreseze scuze oficial familiei Iliescu, a carei viata este pusa actualmente in pericol (suficient sa se produca un cutremur, casa in cauza nu mai are nici un fel de stabilitate); demolarile pot deveni in acest caz un act vadit criminal.

    • Cineva

     Imi cer scuze ca intervin. Din punct de vedere legal, Guvernul nu poate anula un act. Singura competenta in acest sens este instanta, iar cat timp actul nu a fost anulat de instanta el este valabil si isi produce efectele.

     Referitor la Nicusor, el stiu ca a facut tot posibilul sa-mi apere casa. Iar sa locuiesti intr-o casa-monument si sa o pierzi in mod ilegal este, va rog sa ma credeti, neasteptat de dureros. Este ca si cand ai pierde o fiinta umana, pur si simplu ii puteam simti agonia in propria mea fiinta. Nu stiu cum este cu contactarea, eu nu am avut niciodata probleme in acest sens si am fost permanent in legatura cu Salvati Bucurestiul in toata perioada in care am incercat sa salvam… ei bine, sa salvam imobilele care nu au putut fi salvate.

     Din punctul meu de vedere, promisiunile unui individ de teapa lui Oprescu trebuie privite cu o spranceana ridicata si cu multa precautie. Aceasta creatura sordida a dovedit nu numai o data cinism, lipsa de coloana vertebrala, necinste si o abilitate incredibila de a-si bate joc pe fata de bucurestenii care l-au ales. Vezi promisiunile legate de Cinema Feroviar… si altele.

     Nu stiu care a fost ideea cu salvarea pietei. Din punctul meu de vedere, ce e ilegal ar trebui sa ramana ilegal indiferent de intelegeri, ca atare acest bulevard nu ar trebui sa poata fi construit pana cand nu se refac toate actele ilegale. O promisiune aruncata de Buzila nu transforma actul ilegal in curat la lacrima – si cetatenii furati merita atata satisfactie dupa ce li s-a furat tot ce le putea fi furat.

     Iar daca vorbim de acte criminale… casei mele i-a fost smuls acoperisul noaptea, in timp ce mai existau oameni in ea. Acesti oameni nu merita decat cate o camasa in dungi si cate o camera cu gratii in fata.

     • A.Muller

      Buna seara, Stimata Doamna sau Stimat Domnule,

      Cu respect, va repet ca Guvernul putea sa anuleze, nu un act, ci o HG, tocmai aceea care sta si la baza expropierii dvs (banuiesc ca este vorba de casa de pe Berzei nr.32), a carei distrugere a provocat tristete multor riverani, inclusiv mie, pe langa care treceam de mica (acum sunt stabilita in strainatate).
      Vorbesc de pe pozitia unei persoane care incearca sa isi recupereze in instanta bunurile inca din 1991, bunuri nationalizate de comunisti si pentru care batalia in justitie este acerba, cum s-ar spune “pe viata si pe moarte”; bineinteles ca ceea ce vi s-a intamplat dvs e un act similar unuia criminal, barbar si el ar trebui utilizat in instanta daca cereti daune morale si pedepsit ca atare.
      Dl Marchidann a pus punctul pe “i”, intr-adevar, in ceea ce priveste prezenta si felul de a actiona al fortelor de ordine (mai ales in cazul casei de la Berzei nr.34, demolata noaptea), Oprescu nu a actionat de capul lui, de-altfel, asa cum bine spuneti si dvs, a dat dovada ca e iresponsabil.
      Salvati Bucurestiul eu am incercat sa o contactez prin telefoanele care erau afisate pe Platforma Bucuresti si nu mi-a raspuns nimeni, nu sunt singura care spune ca nu au putut lua legatura cu aceasta asociatie.
      Tocmai ca doream sa propun realizarea unei dezbateri mai ample, cu participarea TUTUROR celor implicati in aceste demolari (primar, cetatenii demolati, ONG uri, grupuri civice, ministrii, directori, chiar si reprezentantii firmelor demolatoare, juristi, cetateni ca mine, cu bunuri situate in zone adiacente, alti bucuresteni, inclusiv din tabara adversa, poate si persoane din diaspora, arhitecti, ba chiar si cetateni straini, expatriati, rezidenti in Bucuresti), pentru a aborda in mod serios si responsabil aceste distrugeri si a gasi solutii pentru a le impiedica definitiv in viitor (ma refer mai ales la cadrul aplicarii legilor in materie de patrimoniu).
      Eu ma bucurasem enorm ca Salvati Bucurestiul reusise sa blocheze macar momentan, prin suspendare acest asa-zis “bulevard”, in fapt un act barbar de deposedare abuziva si NATIONALIZARE, cum spune dl Teodor Iliescu.
      In zona au avut loc, prealabil acestor demolari, mai multe tentative de frauda imobiliara, e imposibil sa nu existe o legatura intre ele. Si este ceva foarte grav, pentru care vad ca NIMENI nu isi asuma raspunderea.
      Ori “dezbaterea” de la MTDR risca sa anuleze efectul benefic al acestor castiguri in justitie.
      Si e mare pacat, caci era o dovada clara a ceea ce inseamna actiune civica purtata cu tenacitate si profesionalism in justitie (este un merit pe care niciodata nu il voi contesta dlui Nicusor Dan si colaboratorilor sai, ii contest in schimb problemele de comunicare cu bucurestenii, mai ales cu cei din afara tarii).
      “Dezbaterea” de la MTDR a creat confuzii mari in randul publicului (repet, cititi comentariile la articolele din presa), mai ales in randul celui nu prea instruit sau avizat si risca sa ii creeze un capital lui Oprescu.
      De-altfel, parca am vazut astazi in ziare.com un articol in care se preciza ca majoritatea bucurestenilor au, in momentul de fata, mult mai multa incredere in primarul Oprescu decat in patriarhul Romaniei, IPS Daniel. De fapt au cea mai mare incredere in primarul Oprescu.
      Fara comentarii (cel putin din partea mea).
      Sa stiti ca nu numai Salvati Bucurestiul va este aproape si sunt sensibili la ceea ce vi s-a intamplat prin demolarea casei si actioneaza, ci foarte multe persoane, unele straine, care nu au pus niciodata piciorul in Romania, dar care au fost socate atunci cand le-am prezentat fotografiile, le-am aratat imaginile video si le-am tradus articolele pe aceasta tema. Va doresc curaj in continuare.

     • Cineva

      Nulitatea, chiar si a hotararii de guvern, nu poate fi pronuntata decat de o instanta de judecata. Nu am auzit niciodata de o hotarare de guvern (sau de un alt act similar) care sa poata fi anulata de emitent. Ele se anuleaza in instanta pe calea controlului legalitatii, de asta a si existat – si exista – o actiune pe rol cu acest obiect.

      Hotararea de guvern este un act administrativ. El nu se supune controlului de constitutionalitate, precum actele normative, ci controlului de legalitate prin instanta de contencios administrativ (ca si, sa zicem, dispozitiile primarului si procesele verbale de amenda – numai ca, in cazul hotararii, prima instanta este Curtea de Apel).

      Problema aici nu era sa anuleze o hotarare de guvern, ci sa nu emita o astfel de hotarare in temeiul unei hotarari de consiliu general a carei ilegalitate era vizibila pentru orice profan. Cat timp legea spunea clar ca utilitatea publica se declara NUMAI prin lege atunci cand pe traseul de expropiere exista monumente istorice, declararea ei prin hotarare de consiliu general apare ca o incalcare flagranta a legii.

      Daca ar fi dupa mine, cred ca am avea puscariile pline pentru magariile facute de “alesii neamului” – si nu doar in cazul Uranus. Probabil de asta nu voi ajunge niciodata magistrat, pentru ca nu as suporta sa inchid ochii si sa merg mai departe…

     • admin

      multumim pentru precizarile dvs., foarte interesante!

    • admin

     stimata doamna Muller, la ce va asteptati, cand e vorba de Romania? mai ales daca traiti in vest, ar trebui sa stiti ca Romania e “pururi altfel” si e catastrofica in toate domeniile. De ce va inchipuiti ca in Romania sunt doar cativa “rai” (in politica, etc.) si ca restul ar fi oameni ca cei din Franta pe care ii stiti dvs.?
     Pe scurt: daca sunati la un ONG si nu vi se raspunde, e pentru ca in Romania toata lumea e fie delasatoare fie dintre putinii care fac ceva, si atunci e supra-ocupata incat nu mai are timp nici de telefon. In Romania, daca toata lumea ar fi bine organizata, atunci sensul ONG-urilor aproape ca ar disparea. Fac si ONG-urile ce pot. Daca doriti sa activati in ONG-urile romanesti, va recomand sa cititi pagina aceasta, la categoria “ce poti face?”: http://piatamatache.info/?p=584
     Dupa cum vedeti, unii va raspund, chiar daca nu imediat, si chiar daca nu sunt un ONG, ci doar un ziar ad-hoc online, ca noi.
     Cand luati contact cu Romania, trebuie sa aveti rabdare: Romania e… alta lume! :) cu reguli proprii, de cele mai multe ori absurde si complet contraproductive.

     • A. Muller

      Buna seara,

      Eu nu mai vreau ca Romania sa fie “pururi altfel”, in sensul rau al cuvantului, fata de cum sunt restul tarilor din Europa, inclusiv tarile din fostul bloc comunist, diferenta dintre Romania si aceste tari s-a adancit si continua sa se adanceasca dramatic, despre diferenta dintre Romania si tarile vest-europene nici n-are sens sa mai discutam.
      Sunt total impotriva ideii stupide ca ceilalti europeni trebuie sa fie intelegatori cu Romania si sa accepte faptul ca ea este “altfel”.
      Adica sa accepte ei anormalitatea de la noi, fiindca vezi Doamne, noua ne-ar fi imposibil sa adoptam normalitatea.
      Pai tocmai aceasta anormalitate eu nu vreau sa o mai accept DELOC si nici un roman nu trebuie sa o mai accepte, anormalitate exprimata f bine prin expresii de genul “lasa ca merge si asa”, “orice minune dureaza 3 zile”, “om trai si-om vedea”, “si maine e o zi”; adica ceva flu, ca intr-o zona crepusculara, intr-o zona vesnic incetosata, nu se stie si nu se vede unde incepe si unde se termina un lucru, o situatie, o stare de fapt.
      Nu suntem nici mai prosti, nici mai urati, nici mai neindemanatici decat ceilalti, ba dimpotriva.
      Problema e ca ne punem singuri piedici sau limite, nu suntem uniti, avem o lipsa de viziune si clarviziune si, foarte important, nu suntem bine informati; in ceea ce priveste majoritatea strainilor, nu stie nimeni din afara mai nimic despre noi, sau ma rog, putina lume (nu mai suport sa mai aud prietenii si rudele din Romania spunand mereu: “noi nu putem sa schimbam nimic fiindca suntem prea mici”; nu sunt prea mici sunt prea slabi de caracter; cine vrea sa faca face, cine nu, sta si se vaita, fiindca si vaicareala este un refugiu comod, nu-i asa?).
      O sa imi spuneti si dvs. ca mai toti cei din Romania, ca daca sunt stabilita in Franta, pot sa imi permit sa vorbesc.
      Fals, eram la fel si in tara, motive pentru care mi-am atras foarte multa antipatie, dar tocmai aceasta antipatie, culmea, mi-a dat energie si elan si mi-am spus si eu, probabil ca si dvs, furioasa, ca lucrurile nu mai pot continua asa, ca oamenii trebuie sa isi schimbe mentalitatea, sa inceteze sa mai fie indiferenti atunci cand e vorba de ceilalti (cf. dictonului “toti ptr unul si fiecare ptr sine”, ca de aceea am ajuns intr-un asemenea hal).
      Nu vreau sa va insir povestea vietii mele, nici pe departe.
      E un cerc vicios care trebuie spart si cred ca toti romanii sunt capabili sa o faca, unii singuri, altii au nevoie de acompaniament, dar toti au sigur nevoie de curaj.
      IN ONG urile romanesti nu vreau sa activez, cel putin nu deocamdata, multumesc pentru invitatie. Activez deja in Franta, nu pot sa activez peste tot.
      Consider de-altfel ca, cel putin in momentul actual, atat de dificil, ONG urile romanesti ar trebui sa isi uneasca eforturile cu cele din afara, din toata Europa, am mai pomenit ideea crearii unui fel de “holding” european de ONG uri, axat pe patrimoniu (dar nu numai), cred ca forta de actiune ar fi mai mare decat faramitarea actuala, s-ar putea face mult mai mult si mult mai bine.
      In schimb pot sa activez PENTRU ONG urile romanesti, de fapt pentru patrimoniu si o fac deja, sustinand si mediatizand actiunile lor peste tot pe unde trec (chiar fara stirea lor, dar nu cred ca acest fapt sa supere, sensibilizarea opiniei publice fiind f importanta) si mai ales in randul personalitatilor in mijlocul carora am privilegiul sa ma aflu deseori prin natura profesiei.
      In paralel, ma lupt pentru reinstaurarea reala a dreptului de proprietate, a carei incalcare flagranta, cu vointa, cu buna stiinta, sta in cea mai mare parte la baza distrugerilor actuale. Ideea de drept de proprietate, asa cum este ea perceputa in Occident, nu exista inca in Romania (acest drept de proprietate nu este inca bine clarificat, fixat, in spiritul romanilor, lucru care face ca se produc o multime de aberatii, inacceptabile in afara, dar , ca veni vorba, considerate total normale in Romania: exemplu concret, acceptarea de multe ori cu seninatate, a evacuarilor prin executari silite injuste, abuzive, practicate de banci sau executori judecatoresti, care profita de precaritatea financiara a oamenilor sau lipsa de empatie vis à vis de cei care traiesc drama expropierii).
      Ma opresc aici cu tirada, va multumesc pentru atentia acordata si sper sa avem ocazia sa facem totusi o dezbatere mai ampla si bine mediatizata, care sa atinga coarda sensibila a cat mai multor romani si sa ii faca sa iasa din coconul lor si sa activeze. Va doresc numai bine.

     • A.Muller

      Precizarile d-lui/d-nei “Cineva” sunt cert interesante, dar ele nu se aplica in cazul demolarilor Berzei -Buzesti; eu reafirm faptul ca se putea foarte bine merci anula HG ul respectiv; in orice caz, este ciudat ca proprietarii de pe Berzei nu au actionat imediat ce au primit notificarile, din cate am inteles, inca din 2008 si nu au cerut anularea in instanta inca de atunci. Nu intelege mai nimeni cum de s-a ajuns la constatarea ilegalitatilor abia DUPA ce s-au efectuat demolarile, cand era clara situatia de la inceput. Cu respect

 • agronomist Teodor Iliescu

  A. Muller am sa va las o adresa de mail xp6k@yahoo.com pentru cateva detalii legate de o petitie pe care intentionez sa o trimit inafara Romaniei intrucat aici oricum nu se va rezolva situatia familiei mele ramasa “cu capul spart” din ianuarie 2011. Inafara de vorbe si promisiuni specifice acestui regim nu se intampla practic nimic, de instante nu mai zic ca acolo nu se judeca nimic, dosarele se plimba de la o instanta la alta pana te determina regimul sa renunti. In fine … chiar o sa-mi fie de mare ajutor cateva informatii privind acea procedura cu petitia. Multumesc foarte mult si regret ca nici pana azi, multi nu inteleg cum e sa -ti fie casa si familia torturata iar apoi acuzata de victimizare …

 • Oprescu demoleaza Hala Matache hoteste - Despre Voi

  [...] pe Oprescu, se muta urgent. Nu conteaza, ca exista legi, patrimoniu si culmea, chiar primarasul declarase in vara lui 2012 ca Hala Matache va ramane acolo. Opinia societatii civile? Ce e aia? Astfel de [...]

scrie un comentariu (vezi condiţii)