Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 4

Entries from March 26th, 2013

Hala Matache – demolată. Avizul de demolare este în continuare inexistent!

Ultima oră: plângere penală împotriva primarului și ministrului patrimoniului

26 March 2013 · 11:50 · Ştiri · 4 comentarii

Irina Zamfirescu, Active Watch, a declarat pentru ziarul Bursa: “Cu ocazia dezbaterii [pentru PUZ-ul Matache], am aflat că nu există un aviz al Ministerului Culturii pentru demolarea Halei. Ceea ce are primăria este un aviz pentru reconstruirea monumentului în spatele locaţiei unde este acum clădirea. Nu ni s-a răspuns la întrebările pe această temă şi nici nu am fost lăsaţi să fotografiem avizul”.  articolul din Bursa, 26.03.2013, aici.

Ultima oră:

Mai multe asociatii au depus o plagere penala impotriva celor care au distrus Hala Matache Macelarul.
Anuntul din Facebook subsumeaza intr-o singura fraza motivele si importanta acestei actiuni: “Noi stim ca demolarea Halei Matache a fost ilegala. Am facut o plangere penala impotriva responsabililor. Si nu pentru ca suntem ‘procesomani’, ci pentru ca sunt ei penali!”.

Continutul plangerii penale poate fi citit la Active Watch: Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Plangerea cere urmarirea penala a urmatoarelor persoane:

  • primarul Sorin Oprescu,
  • arhitectul sef Gheorghe Patrascu,
  • secretarul general al primariei Tudor Toma,
  • ministrul culturii Daniel Barbu,
  • secretarul de stat Radu Boroianu si
  • Mariu Damian, director in ministerul culturii,

pentru savarsirea infractiunilor de distrugere a monumentului istoric Hala Matache Macelaru, prevazuta de articolul 360 a codului penal si abuz in serviciu, prevazuta de articolul 248 al codului penal. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Hala Matache, in curs de demolare. Triumful peste decenii al comunismului.

26 March 2013 · 02:24 · Ştiri · niciun comentariu

Primarul Oprescu a decis, în noaptea aceasta, sub protecția politiei, să demoleze Hala Matache, monument istoric clasat.

Demolarea Halei Matache nu este o demolare oarecare, printre atâtea altele. Este vorba despre un simbol al rezistenţei bucureștenilor conștienți împotriva distrugerii patrimoniului capitalei. Comuniștii au început, asa cum spunea Kundera, cu distrugerea memoriei, căci memoria permite ancorarea în valori și rezistenta la rău. Oamenii fără memorie și identitate pot fi manipulați ușor. Astăzi înțelegem în mod dureros că în România comunismul a reușit schimbarea mentalităților, ștergerea memoriei, crearea unui popor de indivizi insensibili la frumos și deci incapabili să se opună distrugerii lui.

Victoria comunismului asupra noastră înseamnă, între altele, și însușirea astăzi, în 2013, de către bucureșteni, a politicii urbanistice promovate de Ceaușescu, bazată pe demolări, străpungeri, pasaje și construirea de cartiere de blocuri inumane și fără personalitate. Multi dintre copiii care s-au născut și au crescut printre blocuri și magistrale au adoptat aceste elemente de urbanism ca norme și valori.

Triumful peste decenii al comunismului în aceasta noapte este o formă de sinucidere colectivă. Am distrus o parte din noi înșine.

Prin grupul nostru de la Matache – Ultima Ora, format din câţiva oameni care au lucrat benevol, după orele de lucru, la acest sit de informații, am încercat, alături de alții, să luptăm pentru păstrarea Halei Matache, știind că reprezentam o minoritate. În această noapte am primit o  lecție severă care ne arată că nu am reușit sa îi luminăm pe concetățenii noștri asupra importanţei păstrării patrimoniului, a propriei identități.

Vă mulțumim vouă, tuturor celor care ne-ați fost alături în aceasta lupta inegală și dificilă, timp de mai bine de trei ani.

Am pierdut o bătălie, dar nu putem abandona lupta împotriva răului, corupției și imposturii.

Autorii acestui sit

[citeşte mai departe →]

Tags:

Pro Patrimonio solicită organizarea unei dezbateri reale cu privire la demolarea Halei

14 March 2013 · 20:25 · Ştiri · 2 comentarii

FUNDAŢIA PRO PATRIMONIO

Către primarul Sorin Oprescu, Primăria Municipiului București

“Așa cum se afirmă și în Raportul de informare și consultare publică, problemele principale sunt: ne-sustenabilitatea proiectului, consecințe grave asupra patrimoniului și zonelor protejate, creșterea traficului auto în detrimentul calității vieții și a unui mediu sănătos, alegerea soluțiilor mai costisitoare și ignorarea celor avantajoase financiar. Din același raport reiese că aceste probleme nu au fost soluționate:
(more…)

[citeşte mai departe →]

Tags: