Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 4

Entries from February 27th, 2013

Ministerul Culturii îşi dărâmă patrimoniul

27 February 2013 · 19:42 · Ştiri · niciun comentariu

Prostia şi lăcomia ne costă pe toţi.

Hala Matache a primit aviz pentru mutare, prin demolare, la un cost mai mare decât ar implica renovarea ei, şi fără nici un beneficiu.

În timp ce ţineau o conferinţă de presă în încercarea de a opri distrugerea inutilă şi costisitoare a unui monument istoric, apărătorii Halei Matache au primit vestea că Ministerul Culturii i-a semnat actul de condamnare.

Nici un ministru al Culturii din câţi s-au perindat în ultimii 3 ani nu a îndrăznit să se asocieze cu acest gest, pe cât de  brutal, pe atât de ne-necesar. „Ministrul Barbu ar fi putut să clarifice un lucru evident – drumul poate fi deschis şi cu Hala pe loc“, a declarat astăzi Şerban Sturdza, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, la conferinţa de presă intitulată Prostia şi lăcomia ne costă pe toţi.

Participanţii la evenimentul moderat de Mircea Toma – Şerban Sturdza (OAR şi ProPatrimonio), Nicuşor Dan (Salvaţi Bucureştiul), Irina Zamfirescu (ActiveWatch), Stelian Tănase şi Liviu Mihaiu (jurnalişti) au demonstrat, cu cifre şi cu un model video, nu doar că drumul dorit de Primărie încape pe lângă Hală, dar şi că păstrarea ei ar fi cu 600.000 de Euro mai ieftină decât mutarea, care ar costa 1.415.000 de euro. Mai mult, dacă se intervenea acum trei ani, când a început încleştarea, monumentul ar fi putut fi renovat cu numai o câtime din această sumă, cu 70.000 de euro. Soluţia de menţinere pe locaţia iniţială a fost realizată de Arhitecţii Voluntari, care nu rumăresc nici un beneficiu în afară de salvarea unui bun valoros al oraşului. 600.000 de EURO, aruncaţi pentru o ambiţie personală a primarului sau pentru a satisface interesele clientelei, ar însemna construirea unei noi grădiniţe, a unui bloc de locuinţe sociale, renovarea altor clădiri din cartier sau plantarea a 50.000 de copaci. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Conferinţă de presă: Prostia și lăcomia ne costă
pe toți – cazul Hala Matache

26 February 2013 · 16:14 · Ştiri · niciun comentariu

Oprescu Macelaru, martisor, © www.casajurnalistului.ro

martisor oferit sustinatorilor lui Matake de catre © Casa Jurnalistului www.casajurnalistului.ro - de gasit la targul de la Clubul Taranului, in Bucuresti

Prostia și lăcomia ne costă pe toți

Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Salvați Bucureștiul și ActiveWatch vă invită miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11, la Clubul Țăranului Român (Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti, 011341), pentru conferința de presă Prostia și lăcomia ne costă pe toți – studiu de caz Hala Matache.

În cadrul conferinței vor fi făcute publice evaluări ale costurilor pentru două scenarii diferite:

A. menținerea Halei Matache pe actualul amplasament și restaurarea ei,
B. translatarea halei prin demolare şi reconstruirea unei imitaţii pe alt amplasament.

Evaluările de costuri au fost realizate prin consultarea mai multor firme de construcţii, cu portofolii relevante pentru fiecare dintre cele două scenarii.

Pentru a verifica buna credință și responsabilitatea Primăriei Generale, organizațiile semnatare au sesizat Curtea de Conturi, cerând o evaluare privind eficiența utilizării fondurilor publice preconizate pentru această lucrare.

Având în vedere că:

  • Primăria Generală a cerut modificarea oricăror avize care cereau explicit păstrarea Halei pe amplasament, amânând nejustificat aprobarea proiectului și finalizarea legală a lucrărilor la strada Berzei,
  • Primăria Generală nu a reușit să facă un scenariu bugetar eficient cu privire la păstrarea Halei Matache pe actualul amplasament, deși și-a luat angajamentul de menținere a clădirii pe actualul amplasament,

organizațiile semnatare vor continua toate demersurile legale care să le amintească responsabililor din Primăria Capitalei că trebuie să muncească inteligent și în interes public. Reamintim că nu organizațiile non-guvernamentale sunt responsabile de noroiul de pe Calea Buzești, ci tupeul, prostia și lăcomia administrației publice locale din București.

***
Persoană de contact: Irina Zamfirescu, irina@mma.ro

[citeşte mai departe →]

Tags:

Voci ale oamenilor din zona Matache

24 February 2013 · 16:01 · Opinii · niciun comentariu

vom nota aici in continuare mesajele pe care le primim de la locuitorii sau intreprinzatorii din zona.
Locuitorii zonei Matache sunt invitati sa scrie comentarii in josul acestei pagini. Cele interesante vor fi publicate ca articole de sine-statatoare.

februarie 2013, Nicu

Buna ziua,
citind cele discutate pe acest site, sunt in totalitate de acord cu miscarea dumneavoastra cu privire la aceasta zona cu o istorie bogata. Pe langa acest aspect doresc sa-mi spun umila mea poveste. De sapte ani de zile detin un magazin in zona Halei Matache. De cand cu lucrarile si cu haosul creat in aceasta zona, am ajuns astazi 20.02.13 sa fac formalitatile necesare inchiderii acestei locatii. Mai grav este faptul ca asemeni mie sunt si alti oameni care au fost, sunt si vor fi in aceiasi situatie. Ce viitor avem in tara asta??? Am 30 de ani si doresc sa realizez ceva dar… raman la stadiul de doresc…. Succes in demersul vostru.

***

[citeşte mai departe →]

Tags:

Cum ar fi arătat Ateneul Român, dacă era părăsit 2 ani şi “păzit” tot aşa ca Hala Matache?

23 February 2013 · 11:48 · Ştiri · 4 comentarii

primim la redactie…

Ateneul Roman, lasat in paragina ca Hala Matache

Ateneul Roman, lăsat în paragină ca Hala Matache

[citeşte mai departe →]

Tags:

Soarta Halei Matache depinde de tine! (13.02.2013)

13 February 2013 · 11:07 · ce poti face, Ştiri · niciun comentariu

Mergi azi intre 11 si 12, la Ministerului Culturii: Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti! vezi harta!

Arata si tu cu prezenta ta, ca bucurestenilor le pasa de soarta vechiului monument, simbolul orasului vechi! Matache Macelarul si generatiile viitoare iti vor fi recunoscatori!

Alaturi de tine va fi lumea buna a Bucurestilor: arhitecti, artisti, scriitori! (vezi lista intelectualilor care sustin hala, aici!)

***

Daca totusi n-ai timp sa mergi, scrie-i acum ministrului culturii, prof. Daniel Barbu, un email, si spune-i ca il rogi sa nu aprobe demolarea ei!

cabinet.ministru@cultura.ro (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Miting pentru Hala Matache – miercuri, 13 februarie 2013, ora 11:00 a.m.

10 February 2013 · 19:32 · ce poti face, Ştiri · 2 comentarii

Platforma pentru Orașe Durabile organizează miercuri, 13 februarie, ora 11:00 a.m. un miting în fața Ministerului Culturii (Splaiul Unirii 22, București >>harta aici) . Având în vedere că Ministrul Daniel Barbu urmează să ia o decizie cu privire la avizul de translatare prin demolare a Halei Matache, manifestanții solicită Ministrului să respingă avizul emis și să reia procedura de avizare, luându-se în calcul soluția de menținere a Halei Matache pe actualul amplasament. Menționăm că avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune și că există angajamentul Primăriei Generale pentru reconstrucția a altor trei imobile “translatate prin demolare” care încă nu au fost reconstruite. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Profesorul Daniel Barbu, Ministrul Culturii, poate salva Hala Matache!

5 February 2013 · 23:09 · Ştiri · 2 comentarii

FUNDAŢIA PRO PATRIMONIO
The Romanian National Trust
Pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului românesc

membru icomos – str. Pictor Verona nr. 13, sector 1, Bucureşti
www.propatrimonio.orgpropatrimonio.romania@gmail.com

Referitor la:  PUZ-urile: str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – str. Baldovin Pârcălabul – str. Cameliei, sector 1, Bucureşti, str. Berzei – Calea Griviţei – str. Atelierului – str. Cameliei, sector 1 Bucureşti, str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – Bdul Dinicu Golescu, sector 1, Bucureşti şi imobil Hala Matache, piaţa Haralambie Botescu nr. 10, sector 1, Bucureşti, monument istoric LMI-2010 B-II-m-B-18181

Către domnul profesor Daniel Barbu, Ministrul Culturii

Vă rugăm să amânaţi semnarea avizului Ministerului Culturii pentru PUZ-urile str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – str. Baldovin Pârcălabul – str. Cameliei, sector 1, Bucureşti, str. Berzei – Calea Griviţei – str. Atelierului – str. Cameliei, sector 1 Bucureşti, str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – B-dul Dinicu Golescu, sector 1, Bucureşti şi pentru demontarea şi reconstruirea pe alt amplasament a Halei Matache Măcelaru, până după analizarea tuturor aspectelor şi consecinţelor ce decurg din solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Ne aflăm într-un moment nodal în care Ministerul Culturii poate clarifica în interes public o chestiune urbană care afectează de doi ani viaţa capitalei, angrenând fonduri nejustificate pentru lucrările propriu-zise şi falimentând comercianţii din zonă. Informaţiile furnizate de Asociaţia Pro Matache din cartier indică o pauperizare rapidă a întregii reţele comerciale şi a multor familii din cartier, adică o povară în plus pentru bugetul statului.

Considerăm un act periculos pentru viitorul patrimoniului românesc faptul că Ministerul Culturii, ca ultim factor decizional în desfăşurarea unei acţiuni urbane cu efecte colaterale discutabile, e obligat să valideze un demers la care n-a fost consultat şi care s-a petrecut cu neglijarea evidentă a valorilor pe care acesta le apără. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

VIDEO: Nu există niciun motiv pentru a demola Hala Matache!

5 February 2013 · 23:00 · Ştiri · niciun comentariu

Arhitecții Voluntari și doamna arh. Raluca Munteanu ne-au trimis acest video, care demonstrează că Hala Matache nu stă în calea noului bulevard (“Uranus”, “Diametrala Nord-Sud”, etc.). Bulevardul are suficient loc sa treacă pe lângă hală. Bulevardul din această animaţie are patru benzi și două şine de tramvai, cu o lăţime totală de 24 m.

Iată şi un desen care prezintă datele exacte ale acestei soluţii simple, iniţial acceptate de primărie în anul 2012, acum ignorată în mod voit:

hala matache, sectiune, 3 feb 2013, arhitectii voluntari

Hala Matache Măcelarul, secțiune cu noul bulevard (Arhitecții Voluntari, 3 feb 2013

Hala pare mai degrabă un impediment inventat de primărie, pentru a da vina pe alţii, pentru a ascunde faptul că nu are finanţare şi nu poate, de aceea, continua construcţia proiectului străzii. Soluţia simplă şi ieftină, de păstrare a Halei acolo unde este, este ignorată in mod sistematic de 18 luni de zile, iar hala, care era o construcție frumoasa şi întreagă în anul 2010, a fost lăsată în paragină timp de doi ani.

Soluţia păstrării Halei Matache pe locul ei a fost elaborată de Arhitecţii Voluntari în 2011, şi acceptată de primărie acum un an şi jumătate, în vara lui 2011.Mai târziu, Primăria a “uitat” pur şi simplu de decizia luată, cea de a păstra Hala Matache intactă.

Pentru mai multe detalii vezi: 12 argumente pentru păstrarea Halei Matache Măcelarul pe amplasament!

Reportaj TVR – Camelia Csiki, pe aceeasi tema: VIDEO: Hala Matache, relocată prin demolare. Salvarea ei stă în mâinile ministrului Culturii

[citeşte mai departe →]

Tags: