Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 4

Entries from September 24th, 2012

Sorin Oprescu – Terminatorul Bucureştiului

24 September 2012 · 12:00 · Ştiri · niciun comentariu

Hala Matache - negocieri intre primaria bucuresti si ONG-uri

Hala Matache - negocieri intre primaria bucuresti si ONG-uri

comunicat al Platformei pentru Bucuresti

Decizia Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului de a muta Hala Matache încalcă înțelegerea pe care domnul primar Sorin Oprescu a încheiat-o cu mai bine de 40 de organizații non-guvernamentale. Ne exprimăm neîncrederea cu privire la intenția reală a primarului Sorin Oprescu de a reconstrui Hala Matache, în condițiile în care s-a angajat, pentru obținerea avizelor, că va reconstrui alte 3 clădiri demolate pe care nici în ziua de azi, la aproape de 2 ani de la demolare, nu le-a refăcut ( Berzei 34, colț cu Știrbei Vodă, Berzei 81 și Berzei 89). Mai mult, principalul motiv pentru care Sorin Oprescu refuză menținerea edificiului pe același amplasament este costul pe care îl asumă închiderea canalului colector de sub Hala Matache. Considerăm hilară decizia de a muta o clădire de patrimoniu pentru a “salva” un canal. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Ia atitudine si scrie-i primarului Oprescu! E nevoie doar de cateva clicuri!

22 September 2012 · 23:05 · ce poti face · 1 comentariu

Oricine dorește să ia atitudine contra mutării Halei e rugat să trimită Primarului (http://www.pmb.ro/contact/petitie/petitie.php), Ministerului Dezvoltării (info@mdrt.ro) și Ministerului Culturii (cabinet.ministru@cultura.ro) următorul text:

Stimate domnule Primar / Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului / Ministru al Culturii și Patrimoniului Național,

Solicit păstrarea Halei Matache Măcelaru, monument istoric (LMI/2010 B-II-m-B-18181) pe actualul amplasament, restaurarea și redeschiderea ei pentru funcțiunea de hală comercială!

Hala Matache este un simbol al orașului și cartierului, valoare de care trebuie să beneficieze și generațiile viitoare. Avem încredere că specialiștii pot găsi soluții de adaptare a infrastructurii la nevoia de a păstra patrimoniu – pe amplasament – astfel încât să redați cartierului șansa de a se regenera și deveni un punct de atracție important!

Mulțumesc,

Cu cât mai multe scrisori cu atât mai multe șanse!!!

[citeşte mai departe →]

Tags:

Proiectul Diametralei Nord-Sud,
pe înțelesul tuturor

22 September 2012 · 18:44 · Ştiri · 8 comentarii

arh. Raluca Munteanu, Arhitecţii Voluntari

lupta pentru păstrarea Halei Matache Măcelaru împlinește un an şi jumătate. În aceste zile, primarul Oprescu anunță din nou “mutarea” (de fapt demolarea substanței istorice) a halei, în ciuda cuvântului dat și a tuturor deciziilor luate de primărie. Cei care citesc știrea “mutării” halei în presa cotidiana, nu înțeleg mai nimic. Presa nu e capabilă să ofere un rezumat logic al noii situații. De aceea am rugat-o pe arhitecta Raluca Munteanu să facă – pentru noi și pentru posteritate – un bilanț limpede, pentru cetăţeanul de rând.
(redacția Matache – Ultima Ora)

Despre ce e vorba

La sfârșitul anului 2010, cetățenii Bucureștiului au observat începerea unor lucrări denumite Diametrala Nord-Sud. Aproape din senin li se propunea un proiect pentru o stradă mai largă care să unească Piața Victoriei de Casa Poporului.

S-au demolat clădiri. Au fost proteste. Deoparte s-a zis ca e bine că se curăță zona de maghernițe și se face strada mai largă, doar se circulă așa greu cu mașina prin oraș. De cealaltă parte s-a spus că nu sunt legale lucrările, că parte din clădirile demolate sunt monumente , că nu trebuie încurajat traficul auto dacă vrem un oraș locuibil.

Justiția a declarat proiectul ilegal (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags: