Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 4

Entries from January 30th, 2012

Ultimele tunuri imobiliare ale Primăriei

30 January 2012 · 11:46 · Ştiri · niciun comentariu

Nu mai puţin de 105 Planuri Urbanistice Zonale sunt supuse votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în sedinţa de azi, 30 ianuarie. Pentru că de la 1 februarie 2012 intră în vigoare modificarea Legii urbanismului 350/2001 prin Ordonanţa de Urgenţă 7/2001, este ultimul moment în care se mai pot aproba proiecte cu anumite derogări. (De pe 1 februarie, legea nu mai permite derogarea c u 20% a densităţii construite, derogarea cu mai mult de 20% printr-un aviz de oportunitate semnat de arhitectul-şef, intrarea în legalitate a construcţiilor ilegale.) (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Vera Marin – 6 minute despre noul urbanism şi despre greşelile celui actual

29 January 2012 · 11:36 · Opinii · niciun comentariu

Prezentarea Verei Marin, arhitect urbanist şi preşedinte al asociaţiei ATU (asociaţia pentru tranziţie urbană), făcută la Pecha Kucha Night #5, Bucuresti.
Multumim echipei Pecha Kucha Bucuresti (Irina Ionică) pentru amabilitatea de a pregati si face public acest video!


[citeşte mai departe →]

Tags:

Apel pentru transparenţă în numirea Comisiilor Monumentelor Istorice

23 January 2012 · 10:13 · Ştiri · niciun comentariu

Asociaţiile Pro-Do-Mo şi Salvaţi Bucurestiul solicită, printr-o scrisoare deschisă, Ministrului Culturii să pună în dezbaterea opiniei publice componenţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi a Comisiilor Zonale ale Monumentelor Istorice. Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional urmează să numească în următoarele săptămâni componenţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi a Comisiilor Zonale ale Monumentelor Istorice. Mandatul de 5 ani al membrilor Comisiilor a expirat.
Comisia Naţională a Monumentelor Istorice este comisia consultativă, formată din specialişti, care avizează decizia Ministrului Culturii în privinţa clasării / declasării monumentelor istorice şi a avizării proiectelor imobiliare din zonele de protecţie ale monumentelor de interes naţional. Comisiile Zonale îndeplinesc acelaşi rol pe lângă directorii Direcţiilor Judeţene de Cultură. Comisia Naţională şi Comisiile Zonale au luat de mai multe ori decizii controversate şi contradictorii, existând suspiciunea că unii din membrii acestor comisii sunt în sfera de influenţă a reţelelor imobiliare. De asemenea au fost semnalate conflicte de interese ale membrilor Comisiilor, aceştia avizând proiecte realizate de ei înşişi sau de firmele proprii. (vezi mai jos scrisoarea) (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Primăria Bucureştiului nu se ţine de cuvânt

15 January 2012 · 12:53 · Ştiri · niciun comentariu

În ciuda promisiunii televizate a primarului Oprescu de a păstra Hala Matache pe actualul amplasament şi de a proteja clădirea istorică, urmând ca un concurs de arhitectură să reabiliteze zona după standarde moderne, negocierile care au loc au ajuns în impas.
La ultima întâlnire a Grupului de Consolidare a Încrederii (din 13 ianuarie 2012), Fundaţia Pro Patrimonio Romania şi Grupul Arhitecţii Voluntari au prezentat raportul de expertiză întocmit de ing. Mircea Crişan precum şi o evaluare a lucrărilor de intervenţie, care sunt foarte urgente. Primăria nu doar că nu a prezentat nici o garanţie că aceste lucrări vor fi executate ci, mai mult, permite în continuare vandalizarea monumentului aflat în proprietatea şi grija sa, şi care a ajuns în lunile scurse de la la „Pacea de la Hala Matache” în stare de precolaps.

Ataşăm în continuare documentele pregătite de Arhitecţi Voluntari.

Cine sunt arhitecţii voluntari

Evaluare protectie Hală

Punct de vedere Mircea Crisan

[citeşte mai departe →]

Tags: