Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 4

Entries from June 30th, 2011

Mircea Toma la Radio Guerilla: Buzesti Berzei (30.06.2011)

30 June 2011 · 12:12 · Opinii · niciun comentariu

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

[citeşte mai departe →]

Tags:

SOS pentru salvarea Halei Matache: Scrisoare deschisa catre Ministrul Udrea

27 June 2011 · 16:27 · Ştiri · 4 comentarii

Platforma pentru Bucuresti a cerut astazi Ministrului Dezvoltarii sa protejeze Hala Matache in fata pericolului iminent de demolare ILEGALA, intentionata de primaria Bucuresti. Alte doua imobile monument au fost demolate ilegal deja, sambata noapte si duminica, sub pretextul “translarii” lor! (vezi scrisoarea in format PDF)

Stimata Doamna Ministru,

Simbata 25 si duminica 26 iunie 2011 am asistat stupefiati la demolarea monumentelor istorice din str. Berzei nr. 81 si str. Berzei nr. 89, lucru inacceptabil din mai multe motive:
- demolarile au avut loc cu incalcarea dispozitiei Dvs. de oprire a lucrarilor din data de 2 iunie a.c. si cu incalcarea angajamentului Primarului General Sorin Oprescu de a colabora cu MDTR si cu reprezentantii organizatiilor profesionale si neguvernamentale in vederea elaborarii unui program de regenerare urbana integrata a zonei Buzesti-Berzei;
- in urma eliberarii unor autorizatii de “translatare prin desfacere” s-au demolat, practic, cu excavatorul, monumente istorice care nu fusesera declasate (atasam fotografii care ilustreaza modul in care a fost inteleasa si executata operatiunea de “translatare”);
- autorizatiile au fost emise de Primarul General in baza unui Plan Urbanistic Zonal suspendat la data emiterii autorizatiilor;
- nu in ultimul rind, demolarile au avut loc in week-end, inclusiv pe timp de noapte, lucru de neconceput intr-o Capitala europeana. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Scrisoare deschisă ermetic

27 June 2011 · 12:55 · Opinii · 2 comentarii

Primim la redacţie o scrisoare de adeziune la acţiunile Primăriei Bucureşti. Pentru doritori, lista de semnături este deschisă mai jos!

În cursul ultimelor două zile, sîmbătă 25 iunie și duminică 26 iunie 2011, asistând la demolarea clădirilor monument istoric din Str. Berzei nr.81 și str. Berzei nr.89, am înțeles, în sfârșit, că până acum nu am apreciat faptele bune la care am asistat în legătură cu proiectul Diametrala N-S (sau Supralărgirea Buzești-Berzei-Uranus) și că trebuie să adresez mulțumiri pentru tot ce se întîmplă în această zonă a orașului și nu numai.

Transmit mai jos mulțumirile mele, care sper să fie impărtășite și de alți semeni.

- Mulțumesc Primăriei Municipiului București pentru că este chezășia respectării legilor, ea însăși respectîndu-le, dând astfel un exemplu de intervenție urbană cu pași legali, înșiruire corectă a documentațiilor de planificare, obținere a avizelor, aprobare a documentatiilor, emitere a autorizațiilor și publicare a acestora.

- Mulțumesc PMB pentru că nu dezinformează locuitorii orașului (nici pe cei ce au locuința sau magazinul în zonă, nici pe cei ce vin în zonă, nici pe ceilalți locuitori) cu privire la efectele inițiativei sale în zonă.

- Mulțumesc PMB pentru că respectă justiția și nu încalcă hotărârile judecătorești, confirmându-ne prin aceasta că trăim într-un stat de drept.

- Mulțumesc Primarului General că respectă drepturile omului și nu aduce acuze celor care și le exercită (mai cu seamă cel al accesului în justiție).

- Mulțumesc PMB pentru că nu a dezinformat cu privire la culpa răvășirii zonei și ca nu a aruncat vina pe “ONG-uri”, ci a recunoscut deschis cauzele disfuncțiunilor pe care le-a provocat, promovând astfel o coeziune socială cu care ne putem mândri la nivel internațional.

- Mulțumesc PMB pentru că, odată declarată public disponibilitatea sa pentru un dialog cu Ministerul Dezvoltării regionale și Turismului, structurile profesionale și societatea civilă și pentru dezbaterea unor posibile alternative care să închege opinii diverse de politici urbane, nu a acționat în continuare în implementarea unilaterală a inițiativei sale ci a așteptat consensul sau compromisul agreat de cei cu care a promis să dialogheze.

- Mulțumesc unui important număr al specialiștilor membri ai Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului -municipiul București, pentru că au avut o deosebită prestanță profesională și au analizat intervenția urbană în cauză accentuând grija necesară pentriu patrimoniul cultural, social și de mediu; pentru că nu au batjocorit prin remarcile lor grupurile sociale din zonă, starea clădirilor și valoarea tesutului urban, ci le-au scos în evidemță valorile atăt de specifice ce merită păstrate și revigorate, asigurănd astfel premise solide pentru regenerarea urbană a zonei, conform cu prestigiul și misiunea lor profesională.

- Tot unor membri ai CTUAT țin să le mulțumesc pentru faptul că, știind de preocupările serioase și prin efort voluntar al unor organizații dedicate protecției patrimoniului, mediului, transparenței decizionale, etc, au apreciat foarte mult opniile și materialele oferite de acestea, le-au luat în considerare cu seriozitate, oferind acestor organizații și persoane cadrul unor discuții respectuase, constructive, fără a denigra și fără a încerca să le schimbe opiniile prin șantaj, având o atitudine normală într-o țară civilizată ce respectă dreptul la opinie și principiile moderne de planificare urbană și consultare publică.

- În general, țin să mulțumesc tuturor structurilor administrației publice locale pentru că, beneficind de avantajul de a avea în comunitate numeroase grupuri, organizații și persoane care își dedică activitatea unor domenii relevante dezvoltării orașului și sunt preocupate de aceasta, au considerat în pemanență acest fapt un avantaj și au încurajat și implementat parteneriatele și dialogul.

- Mulțumesc PMB și CGMB că sunt interesate permanent în promovarea dezvoltării unei Capitale pentru locuitorii săi și că, prin acțiunile lor, alungă orice suspiciune cum că ar planifica și decide intervențiile în oraș în mod discreționar, sub presiunea unor firme de construcții sau speculanți imobiliari.

- Mulțumesc de asemenea, Ministerului Culturii, Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice , Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice București-Ilfov și Direcției pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti pentru că au acționat permanent și au acordat avize conform atribuțiilor lor de protejare a patrimoniului cultural naţional şi de valorificare şi dezvoltare a elementelor ce definesc identitatea culturală a colectivităţii locale.

- Mulțumesc breslei arhitecților și urbaniștilor că, în majoritate, militează pentru promovarea eticii profesionale în domeniu și, prin structurile profesionale relevante, în majoritatea lor, reacționează la timp, prompt și cu responsabilitate, dincolo de orgoliile și interesele contractuale individuale.

- Mulțumesc învățământului superior în domeniul urbanismului și în domeniile conexe că a reușit în ultimii 20 de ani să fie în acord cu abordările internaționale pluridisciplinare, integrate și să producă capacitatea pentru o piață performantă a serviciilor de planificare urbană, fără să incurajeze monopolul firmelor instituțiilor de învățământ superior.

- De asemenea, poate ar trebui să mulțumesc și Ministerului Public pentru că s-a autosesizat privind posibilele infracțiuni, acte de corupție, și conflicte de interese din acest caz, nelăsând pe umerii societății civile semnalările acestor abateri; sau Instituției Avocatului Poporului pentru că iși exercită și din oficiu atribuțiile de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice locale din București, prin actele administrative emise în legătură cu acest proiect de intervenție urbană masivă.

Îmi cer scuze dacă mai sunt și alte instituții sau persoane cărora ar trebui să le mulțumesc. Copleșită de recunoștință poate am omis pe cineva. Îi rog să ma ierte: doresc să mulțumesc tuturor celor care fac astăzi posibil ceea ce se întâmplă în zona Buzești-Berzei.

Astfel, îmi exprim entuziamul cu privire la demolările de ieri ale monumentelor istorice din strada Berzei 81 și 89 și cu privire la demolarea viitoare a Halei Matache, care este evident că se va intâmpla foarte probabil într-o sâmbătă seara ce va veni curând. Felicitări!

Înțelegănd toate aceste fapte bune, ele îmi dau speranțe și mă fac să mulțumesc și pentru viitoare astfel de intervenții lăudabile ce vor veni întru întregirea misiunii și eforturilor tuturor acestor oameni cărora le oferim decizia asupra vieții noastre și banilor noștri din impozite și taxe. Salut astfel aducerea oricărui plus de trafic auto in centru și pe malurile Dîmboviței, orice nouă penetrație sau supalărigire de străzi, pasaje mărețe, autostrăzi prin oraș, orice dezvoltare cu funcțiuni segregate și unidirecționale, orice curațare de valori cultural istorice, orice îndepărtare a diversițătii sociale, orice înlocuire a comerțului tradițional cu mall-uri, orice impiedicare a existenței unor spații publice de trăit și de relaționat cu semenii noștri, orice inițiativă ce produce aer poluat pentru plamânii copiilor nostri și orice zone dezvoltate prin care nu avem ce căuta.

Și consider că orice eforturi care împiedică astfel de lucruri benefice sunt de acuzat, deopotrivă ale societății civile și ale specialiștilor.

Mulțumesc din nou, cu mândrie,
Claudia Pamfil

Lista de semnături este deschisă mai jos! Cine doreşte poate semna scrisoarea, adăugând un comentariu cu numele propriu.

[citeşte mai departe →]

Tags:

Update – Str. Berzei 81

25 June 2011 · 21:38 · Ştiri · niciun comentariu

Lucrarile de demolare la cladirea monument Berzei 81 au fost oprite dupa ce ONG-urile prezente la fata locului au chemat Inspectoratul de Stat in Constructii. Politia comunitara, care disparuse de la fata locului complet, in pofida situatiei tensionate si a unui incident in care o reprezentata a asociatiei ProDoMo a fost lovita in timp ce filma, a reaparut si ea. Exista insa riscul ca, de indata ce voluntarii vor pleca, lucrarile sa se reia. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

ONG-ist agresat. Cine sunt “malacii” care protejeaza demolatorii?

25 June 2011 · 20:50 · Ştiri · niciun comentariu

Reprezentanta Asociatiei ProDoMo, Doina Vella, fost lovita astazi in timp ce filma demolarea din Berzei 81. Ea a fost inconjurata de mai multi barbati corpolenti care se pretindeau membri ai comunitatii locale, cu toate ca ONG-urile care au lucrat mult timp cu localnicii din zona Matache nu i-au vazut niciodata. Dupa ce a fost lovita puternic peste brat, Doina Vela a strigat dupa politistul comunitar care se afla alaturi. Acesta s-a apropiat, a vazut ce se intimpla, a intors spatele, s-a urcat in masina si a plecat. In acest moment, nici o echipa a politie comunitare nu se afla in zona, cu toate ca prezenta ONG-urilor de protectie a patrimoniului implicate in campania de salvarea cladirilor din Buzesti Berzei si situatia tensionata creata de demolari ar impune prezenta lor. Surse de la fata locului spun ca barbatii care se pretind localnici sunt “malaci platiti”.

[citeşte mai departe →]

Tags:

Inca un monument demolat cu sfidarea tuturor instantelor!

25 June 2011 · 20:31 · Ştiri · 1 comentariu

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

(Video: Teodor Iliescu)

La aceasta ora monumentul istoric Berzei 81 se demoleaza, fara a fi fost declasat conform legii. Partea cea mai importanta a cladirii a fost deja distrusa si doar o patrime se mai afla in picioare, anuntza surse aflate la fata locului.

Pe cladire s-a aflat in utimele zile un panou cu anuntul “translare prin demolare” – o notiune inexistenta. Demolarea si reconstruirea monumentului pe alta locatie (care nu inseamna translare, ci distruge practic cladirea istorica oferind in loc o copie), ar fi necesitat planuri exacte, releveuri, care nu au fost prezentate de Primaria Bucuresti.

(more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

VIENA: Cum am depasit un Lamborghini cu bicicleta

25 June 2011 · 17:28 · Opinii · niciun comentariu

Horia Marinescu

Mergeam deunazi pe Hernalser Hauptstrasse cu bicicleta, pe pista de biciclete cea de toate zilele.

Aud din spate un urlet de motor ambalat puternic, ceva neobisnuit. Intorc capul, si, ce sa vezi, un Lamborghini Diablo, galben, ca-n reviste! Soferul, blocat cu armasarul lui de curse intre masini care circulau cu 30 km/h, adica cu moderatia obisnuita vienezilor, ambala din cand in cand motorul, parca pentru a spune ca e si el prezent acolo, si ca nu e oricine, ci un sofer de Lamborghini.

Totusi, nimeni nu parea impresionat. Plutonul de masini m-a depasit domol, si am ramas in urma.

Am pedalat mai departe si la semaforul urmator i-am ajuns din urma. Am oprit chiar langa Lamborghini-ul cel galben, si i-am admirat forma inconfundabila, pe care mi-o amiteam vag dintr-un “almanah auto 1974″, din copilarie. De-atunci nu prea ma mai ocupasem de masini “tari” – altfel decat fratele meu, care a ramas un pasionat. Semaforul a trecut pe verde, si eu am “demarat” (cuvant obsesiv in presa romana, si devenit astfel nesuferit!), impreuna cu Lamborghini de langa mine. M-am trezit ca-l depasesc, caci plutonul de masini se incapatana sa circule lent si domol. M-au ajuns din urma si m-au depasit apoi (totusi, sunt pe bicicleta), dar la urmatorul stop i-am ajuns eu din urma, din nou. In timp ce ei tocmai schimbau toti intr-a-ntaia, la verde, eu am prins verdele din mers, si am tasnit printre ei, pe pista mea separata de bicicleta.

M-am dus inainte, si am prins si urmatorul semafor, tot pe verde. Ei insa nu.

Auzeam din urma mugetul celor 500 de cai putere ai masinii galbene si plate. S-a stins treptat, disparand tot mai mult in urma mea. Ajunsesem deja la destinatie, si nici urma de bolidul galben.
E clar ca in Viena esti in dezavantaj daca nu ai decat un Lamborghini la dispozitie.

Mai ales ca, pentru fanii acestei marci, se gasesc si biciclete corespunzatoare:

prototip de bicicleta Lamborghini

[citeşte mai departe →]

Tags:

Primaria intentioneaza sa inceapa demolarea Halei Matache

24 June 2011 · 20:26 · Ştiri · niciun comentariu

Conform informatiilor de la fata locului, Primaria Bucuresti intentioneaza sa demoleze Hala Matache si inca doua monumente istorice de pe parcursul proiectului Diametrala N-S, proiect anulat de instanta in primavara acestui an.

La imobilul din str. Berzei 81 se stipuleaza in anuntul de santier:translare prin desfacere si reconstituire in materiale traditionale” – vezi poza de mai sus (autor: Silvia Costiuc) si alte poze din facebook (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Ia-ţi oraşul înapoi! – seară de filme documentare ale liceenilor bucuresteni

7 June 2011 · 14:26 · Ştiri · niciun comentariu

Asociatia Komunitas va invita la proiectiile celor 10 filme documentare realizate de elevii din 7 licee bucurestene, in cadrul proiectului de educatie urbana “Ia-ti orasul inapoi!”. Miercuri 8 iunie, orele 17 – 20, Cinema Tinerimea Romana, Str. Gutenberg nr. 19. Intrare libera.

(more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Bucureştii se apropie de statutul unui “oraş de drept”

6 June 2011 · 09:40 · Ştiri · niciun comentariu

Sentinţă definitivă impotriva unui proiect de speculă imobiliară:
Turnul de 13 etaje de langa Scoala Centrala, anulat!

Catiuşa Ivanov notează pentru Hotnews, astăzi: (vezi aici intregul articol!)
Curtea de Apel Bucuresti a anulat, definitiv si irevocabil, Planul Urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unui bloc de 13 etaje (45 m inaltime), linga Scoala Centrala, pe strada Icoanei.  Inaltimea maxim admisa in zona este de 13 metri, iar pentru o inaltime mai mare era necesara elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. PUD-ul fusese aprobat de Consiliul Local sector 2 si avizat de Primaria sector 2. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags: