Matache – Ultima Oră

matache.info – actualitatea despre Hala Matache Măcelarul

Matache – Ultima Oră header image 4

Entries from February 28th, 2011

Protected: Grupuri de lucru

28 February 2011 · 14:00 · Uncategorized · Enter your password to view comments.

This post is password protected. To view it please enter your password below:


[citeşte mai departe →]

Tags:

Anunţ Urgent: Hala Matache – distrugeri majore prin “recuperatori”!

28 February 2011 · 09:15 · Ştiri · 1 comentariu

Primim de la colegii care supravegheaza non-stop situatia Halei Matache:

Azi noapte, recuperatori au furat elemente importante din Hala Matache. Unul dintre grilajele metalice a fost desprins si in Hala se poate patrunde acum usor. Reprezentanti ai Platformei s-au aflat acolo la timp pentru a alunga cativa intrusi pusi pe demolare. Ei se tem ca Primaria ii lasa sa atenteze la integritatea structurii de rezistenta a monumentului, ca apoi sa poata cere demolarea ei pentru ca, in mod necesar, constituie “pericol de prabusire”.

Revenim cu detalii!

Hala Matache - distrugeri acoperis, 26.02.2011
foto: Adrian Bălteanu (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

„Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus”: răspunsul ministerului la acuzele ONG-urilor

26 February 2011 · 11:29 · Ştiri · 3 comentarii

Răspunsul Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost prompt, dar dezamăgeşte prin conţinut. Domnia sa se agaţă de detalii de redactare, se plasează pe terenul juridic şi ocoleşte răspunsul la principala acuzaţie: de ce a sfidat decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, care a solicitat oprirea lucrărilor de demolare în proiectul Buzeşti-Berzei şi de ce a consimţit la emiterea avizelor de demolare pentru alte 27 de imobile? Ministrul Culturii se dovedeşte, într-adevăr, pedant atunci când face consideraţii gramaticale în jurul unui subiect grav, cum este implicarea sa în acţiunea de distrugere a patrimoniului. Kelemen Hunor ar trebui să fie conştient că distrugerea identităţii Bucureştiului sub ochii bucureştenilor de către Sorin Oprescu, cu complicitatea sa, este un act care provoacă emoţie şi de aceea, reacţia şi acţiunea ONG-urilor este şi una emoţională.

Iată răspunsul ministrului: (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Cele 10 motive pentru care ma bat pentru Hala Matache

25 February 2011 · 22:56 · Opinii · 1 comentariu

  1. Pentru ca vreau sa ma pot bucura de Bucurestiul caselor cu cariatide si stucaturi, unice in Europa, cu stradute intortochiate umbrite de castani, al curtilor in care se joaca table intre vecini, al asa ziselor maghernite care au mai mult confort si alura decit toate blocurile lui Ceausescu.
  2. Pentru ca vreau ca Bucurestiul istoric, care e mult mai mult decit Lipscanii, sa mai aiba o sansa sa fie renovat si reabilitat pentru a deveni ceea ce este : un var sarmant si un pic dus cu pluta al Romei si Parisului. Daca reusim, sint incredintat ca vor veni multi turisti asiatici sa ne fotografieze « maghernitele »
  3. Pentru ca vreau sa pot sa imi fac cumparaturile la piata, unde sa ma intilnesc cu Madam Ionescu, vecina mea pe care o cunosc de la 6 ani si cu Nea Mereuta care vinde miere in acelasi loc de 25 de ani.
  4. Pentru ca vreau sa ma pot duce la cinematograful meu de cartier renovat si reabilitat, Cinema Dacia, unde am vazut cele mai amuzante filme cind eram copil.
  5. Pentru ca vreau sa merg in continuare cu tramvaiul si bicicleta la servici, la prieteni si orinunde in orasul acesta, fara sa ma lovesc de aroganta celui care ma injura din Maybach ca nu ma dau la o parte cind trece el.
  6. Pentru ca vreau ca fiul meu sa se poate juca in parc si sa mearga la Strandul Tineretului.
  7. Pentru ca blocurile comuniste si cele de sticla, mai noi, sint aceleasi peste tot in lume si fac din Bucuresti un oras impersonal
  8. Pentru ca o autostrada urbana in mijlocul Bucurestiului meu va fi o rana deschisa care va taia orasul in doua prin trafic, zgomot si poluare
  9. Pentru ca intr-o zi sa vad reinflorind in oras felinarele si mobilierul urban care faceau ca orasul sa fie asa de elegant la 1930
  10. Pentru ca nu e vorba vreau sa imi fie macelarita identitatea, asa cum s-a intimplat pe vremea comunistilor, fara ca sa ma pot opune.

[citeşte mai departe →]

Tags:

Stenogramele Diametralei Nord Sud (I)

25 February 2011 · 11:16 · Ştiri · 1 comentariu

În care vom afla cum lucrează PMB la un proiect structural de sorginte ceauşistă, construind un drum fără să o intereseze ce creşte pe marginea lui.
Şi despre scopul Diametralei care nu este fluidizarea traficului, ci lărgirea unei căi pentru summituri NATO şi pentru aleşii noştri, şi „ca să aducem popor pe Dealul Parlamentului”.
Şi despre cum Ministrul Culturii pare să fi avizat proiectul prin simpla avizare a studiului istoric care se opunea proiectului.
Şi cum de fapt politica Primăriei e dictată de firmele de construcţii, care lansează o activitate frenetică fără a respecta legile, pentru că sunt în criză şi au nevoie urgent de lucru. Este probabil situaţia demolatorului, Euroconstruct, compania care în 2005 avea cel mai mare profit brut din ţară (aproape 50%) iar în 2009 scăzuse dramatic la peste 20%  – cu plus.
În care nu se vorbeşte nicăieri de dezbatea publică a acestui proiect, dar se vorbeşte de „harababura” în care s-a lucrat.   (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Opriţi-l pe Oprescu. Mafia imobiliară din Bucureşti e transpartinică – Theodor Paleologu

24 February 2011 · 14:42 · Ştiri · 8 comentarii

Audio: ascultă ce spune Paleologu despre bărbăţia lui Oprescu şi bugetul lui viril, în declaraţia de presă

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Video:

“E inadmisibil ca Primăria Bucureştiului în cârdăşie cu Ministerul Culturii să distrugă un întreg cartier istoric. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de la Ceauşescu încoace”, a spus fostul ministru al culturii Theodor Paleologu azi, luând poziţie faţă de ceea ce el a numit devastarea întreprinsă de Primărie în zona Buzeşti-Berzei. „E e o viziune urbanistică total anacronică, nicăieri în Europa nu se mai face aşa ceva. … S-a făcut acum 50-60 de ani, dar nu în 2011, când toată lumea încearcă să decongestioneze centrele marilor oraşe. Am stat la Paris, Copenhaga, Berlin, Chicago, Boston… peste tot se încearcă alte soluţii. Şi nu e vorba doar de Diametrala NS, care e o enormă tâmpenie, dar ni se mai pune la cale şi o altă aberaţie, axa dintre A1-A2, adică să avem trafic de tranzit prin mijlocul Bucureştiului”, a spus Paleologu. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Un grup de ONG-uri cere demiterea Ministrului Culturii și Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor.

24 February 2011 · 13:33 · Ştiri · niciun comentariu

17 organizaţii non-guvernamentale reclamă lipsa de implicare a ministurlui în oprirea procesului de distrugere a patrimoniului și lipsa unor măsuri de corectare a disfunctionalităţi lor din sistemul de protejare a patrimoniului şi solicită premierului Emil Boc şi vice-premeirului Marko Bela să îl demită din funcţie.

Organizaţiile non-guvernamentale consideră atitudinea pasivă, dacă nu chiar complice, a dlui. Kelemen Hunor în proiectul Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus în profund dezacord cu misiunea şi portofoliul domniei sale, de ocrotitor al patrimoniului românesc. (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

Bucureştiul – „violat pe banii săi”

23 February 2011 · 12:10 · Ştiri · niciun comentariu

Fostul Ministru al Culturii şi deputatul de Bucureşti Theodor Paleologu va face astăzi (24 februarie, ora 12, Calea Victoriei 120) o declaraţie de presă despre oraşul mutilat pe şantierul electoral al lui Oprescu. Vezi în continuare comunicatul de presă.

berzei-32-5
foto: Doina Vella

(more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:

O premoniţie? Popescu-Criveanu despre salvarea Halei Matache, AD 2006 (Dilema Veche)

22 February 2011 · 13:46 · Opinii · 1 comentariu

Irina Popescu-Criveanu, urbanist şi arhitect, a publicat în Dilema Veche un pamflet pro Bucureştii vechi, în anul 2006 (îl găsiţi integral aici). Remarcaţi mai ales frazele penultimului paragraf, care vorbeşte despre… veţi vedea!

Încotro curge Dîmboviţa
Anul III, nr.134 – 18 august 2006 (more…)

[citeşte mai departe →]

Tags:·

Je m’attache de place Matache – Piaţa Matache, măcelărită

21 February 2011 · 19:12 · Opinii · niciun comentariu

Fotoreportaj de Viorel Ilişoi, publicat la Activewatch.ro

spicuim din minunatul text care însoţeşte fotografiile:

De mic am visat sa stau in Bucuresti. Si nu oriunde, ci langa Piata Matache. Stiam de piata asta inainte de a fi vazut cum arata un bec. In satul meu, cativa veterani de razboi si un puscarias vorbeau cu nostalgie despre fabulosul oras Bucuresti, cu punctele lui cardinale: Gara de Nord, Piata Matache, Cismigiul si inchisoarea Vacaresti: “De vrei, mama, sa ma vezi,/ Urca dealul cu livezi/ Si de-acolo sa privesti/ Inchisoarea Vacaresti”. Dintre toate mi-am ales, fara sa le fi ocolit pe celelalte, Matachele. Je m’attache de place Matache. Fiindca avea carciumi, povesti, gospodine, peste viu, pasari, carne, mezeluri, branzeturi.

Dar nici bine nu m-am mutat langa Piata Matache, abia i-am gustat micii colosali, calupurile de branza crescute direct din mainile albe ale bacitelor din Sibiu sau trandafirii umpluti pe loc de nea Sandu Carnataru, numai ce i-am simtit un pic freamatul si am prins un fir de poveste cu pastramagii si iaurtari de altadata, ca intr-o zi am gasit halele inchise cu zabrele, fara ferestre, iar peretii cu muscaturi de excavator.
(…)
Primaria taie un bulevard mare din Piata Victoriei pana in Cismigiu, direct prin taraba cu fleici a lui nea Sandu Carnataru, peste butoaiele cu varza murata ale bucovinencelor din Milisauti, prin galantarele cu sorici parlit la foc de paie, printre momite si alte  marafeturi de zahana. Asa ca halele trebuiau puse la pamant. Nu poate progresul sa se impiedice de ele. Se va construi, se va construi pana nu va mai ramane nimic din orasul acesta.

Numai artistii mai puteau salva halele mutandu-le pe sevaletele lor, in blocurile de desen, in fotografii. Ca sa vada si altii cum a fost. Altii au venit doar sa priveasca.

Insa arta si privitul sunt periculoase pentru Bucuresti. Primaria a trimis jandarmi, nu cumva desenatul si fotografiatul sa degenereze. Sa nu tulbure moleseala Bucurestiului, un animal care nu se intoarce macar sa vada cine ii da cu bata peste greaban si ii tot taie bucati din pulpa.

citeste mai departe, si priveste fotoreportajul, la Activewatch.ro

[citeşte mai departe →]

Tags: